Gigaberuházás Békésben: több száz milliós fejlesztésbe kezdett a gyulai húsipari cég

Gigaberuházás Békésben: több száz milliós fejlesztésbe kezdett a gyulai húsipari cég

MTI
Új gyártócsarnokot alakít ki a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra a békési fürdővárosban. A várhatóan év végére elkészülő beruházás 200 millió forintba kerül - hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője elmondta, a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakítják ki a hűtőkamrákat és telepítenek napelemeket. A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozzák. Gyula határában tavaly nyáron megvásároltak egy épületet, amelyet kívülről felújítottak, kialakították a szociális helyiségeket, az 500 négyzetméteres csarnokban elvégezték az aljzatbetonozási munkálatokat. A feldolgozó- és főző helyiségek, a sózó- és érlelőkamrák kialakításával év végéig szeretnének végezni.

A szükséges engedélyek beszerzése után reményeik szerint jövő év közepén indulhat meg a gyártás az üzemben. Elsősorban szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát és szalonnát gyártanak majd a csarnokban, az előzetes becslések szerint heti 4-5 tonna mennyiségben, ami megháromszorozza a jelenlegi gyártási kapacitásukat

- mondta az MTI-nek Veres András.

Az ügyvezető - aki Gyulán önkormányzati képviselőként is tevékenykedik - elmondta, jelenleg 15 munkavállalót foglalkoztatnak, ezt a létszámot 4-5 fővel mindenképp emelni fogják, ha elindul a gyártás. A 2007-ben alapított cég 2015-ben saját vágóhidat épített, Békés megyei termelőktől vásárolnak fel sertést. A vágóhíd kapacitása heti 500 állat lenne, jelenleg 200-at vágnak. Az ágazatot a koronavírus-járvány mellett a sertéspestis és az ukrán háború is sújtja, jelentős piacokat veszítettek, ezért döntöttek úgy, hogy növelik a feldolgozott késztermékek gyártását - magyarázta az Veres András.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője beszélt arról, hogy a vidékfejlesztési programban "több helyre, de kisebb összegű" támogatásokat ítélnek meg. Emellett külön próbálják segíteni a nehéz helyzetbe került sertéságazatot - tette hozzá. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere örömét fejezte ki, hogy a városban fejlődnek a kis- és középvállalatok, a húsiparban is. Ahogy fogalmazott, egy város gazdasága akkor sikeres, ha a helyi kkv-k sikeresek. A polgármester emlékeztetett, Gyulán alig két hete jelentették be, hogy az ugyancsak húsipari Házi-Hús Kft. több mint negyedmilliárd forintból épít két, összesen 700 négyzetméteres épületet. Az egyikben baromfit dolgoznak majd fel, amivel a cég bővíti a termékpalettáját; a másik egy hagyományos érlelőüzem lesz. A több helyi szállodának és étteremnek is beszállító cég néhány hónapon belül adja át sertésfeldolgozó üzemét a városban. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?