Letarolja a boltokat ez a hús 2022-ben: dömpingszerűen áraszthat el mindent

Letarolja a boltokat ez a hús 2022-ben: dömpingszerűen áraszthat el mindent

agrarszektor.hu
2022-ben a globális marhahúsimport háromszor nagyobb ütemben emelkedhet, mint a globális marhahústermelés, ami rávilágít a hús iránti növekvő keresletre a nagy ázsiai piacokon, például Kínában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USDA szerint a globális marhahústermelés éves szinten 1%-kal nőhet, elérve az 58 millió tonnát, míg a globális marhahúsimport éves szinten 2,7%-kal növekszik, így mintegy 10 millió tonnára emelkedhet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A globális marhahústermelésben bekövetkező változást eredményező másik tényező a Kínában kitört ASP-járvány hatása. A járvány 2018 közepén tört ki, és több millió sertés levágásához vezetett, ami korlátozott sertéstermelést generált az országban. Ez a tömeges levágás a sertéshús és más fehérjeforrások, például a marhahús iránti kereslet növekedéséhez vezetett, hogy kielégítsék Kína helyi húsfogyasztását.

A globális marhahús iránti kereslet 2017-ben, az ASP-válság előtt elérte a 7,6 millió tonnát, és az előrejelzések szerint idén 10,1 millió tonna lesz. Ezzel szemben a marhahústermelés sokkal lassabban nőtt, ugyanebben az időszakban szűk 500 ezer tonnával emelkedett. Ez a keresletnövekedés Kínának tulajdonítható, amely 2017-ben a globális marhahús-kereslet 12%-át tette ki, viszont 2022-re várhatóan már a 32%-át fogja kitenni.

Kína sertésállományának mintegy 30%-át két év alatt (2018-2020) levágták az ASP-járvány miatt, ami 2020-ra mintegy 18 millió tonna termelési hiányt eredményezett. A járvány kitörése előtt Kína mintegy 54 millió tonna sertéshúst termelt, amelynek nagy részét helyben fogyasztották el, és mintegy 1,5 millió tonnát exportáltak. A kínai belföldi termelés azonban 2020-ra mintegy 36 millió tonnára esett vissza, ami azt eredményezte, hogy az ország más fehérjealternatívákat, például marhahúst importált.

A FAO szerint a kínai marhahúsfogyasztás 2030-ra elérheti az évi egy főre jutó 10 kilogrammot, ami a jelenlegi 7 kilogrammos egy főre jutó fogyasztásról emelkedik. Ennek eredményeként a kínai import tovább fog nőni, hogy kielégítse az ország növekvő fogyasztását, mivel a termelés nem képes lépést tartani a növekvő kereslettel, valamint árban és minőségben nem tud versenyezni az importált marhahússal. 2022-ben Kína 3,25 millió tonna marhahúst vásárolhat, ami 10%-os növekedést jelent éves szinten, és több mint kétszerese a 2018-ban importált mennyiségnek (1,4 millió tonna).

A globális marhahústermelés az előrejelzések szerint idén helyreáll, a két vezető globális marhahúsexportőr, Ausztrália és Brazília vezetésével. Az USDA szerint két év stagnálás után a globális marhahústermelés 2022-ben 600 ezer tonnával fog növekedni. Az ausztrál marhahústermelés 200 ezer tonnával 2,1 millió tonnára emelkedhet, a brazil marhahústermelés pedig 400 ezer tonnával nőhet a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatok normalizálódásának köszönhetően. E növekedés ellenére a marhahús iránti kereslet továbbra is magas, és a marhahús árai továbbra is magasak maradhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?