Berobbant a spanyol sertéshús a magyar boltokba: ezt az árut sózzák rá a vásárlókra

Berobbant a spanyol sertéshús a magyar boltokba: ezt az árut sózzák rá a vásárlókra

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis és a miatta elrendelt kiviteli tilalom miatt óriási túltermelés jellemző az uniós sertéshúspiacra. Noha néhány kiskereskedelmi lánc előre jelezte, hogy nem fognak élni az olcsó importhúsok lehetőségével, a CBA üzleteinek húspultjaiban mégis megjelent a spanyol sertéshús.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. február 1-jén életbe lép a 7 alapvető élelmiszerre - a csirkemellre, a csirkefarhátra, a sertéscombra, a 2,8%-os UHT-tehéntejre, a búza finomlisztre és a napraforgó-étolajra - bevezetett árstop. Január utolsó napjaiban pedig bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: megjelent a húspultokban az import sertéshús - olvasható a Világgazdaság oldalán. A CBA üzletláncban több Príma boltban lehetett találkozni - a kötelező zászlós jelölés miatt a hazai árutól azonnal jól elkülöníthető, spanyol termékekkel. Az árak összehasonlítása már nehezebb, ugyanabból a húsféléből nem szerepelt egyazon pultban magyar és spanyolt termék, mindenesetre a CBA-ban kilónként 899 forintért kínált sertéslapocka az egyik Auchan áruházban akciósan volt 1199 forint, míg a CBA-s, 1399 forintért kínált spanyol csont nélküli sertéstarjával szemben a magyar tarja az Auchanban 1559 forint volt a hétvégén.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Reméljük, hogy ez nem válik a napi gyakorlat részévé, és köszönjük mindazoknak a kiskereskedelmi láncoknak, amelyek korábban kinyilvánították, hogy állandó kínálatukban csak magyar sertéshúst tesznek ki a pultra, és ehhez tartják is magukat

- mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke.

A Lidl és az Aldi tavaly tett ilyen nyilatkozatot, de hozzájuk hasonlósan a magyar tőkehúst preferálja a Penny és az Auchan is, ellentétben a SPAR-ral, a Tescóval és a magyar láncokkal, vagyis a CBA-val, a Cooppal és a Reállal. Éder Tamás kifejtette, hogy a spanyol import megjelenése abból a szempontból is rossz, hogy a többi kiskereskedelmi láncot is hasonló lépésre késztetheti. A szakember azonban leszögezte, hogy a spanyol hús megjelenése az Európában kialakult túlkínálat egyik tünete, tehát nem arról van szó, hogy a spanyolok ennyivel olcsóbban képesek a sertéshúst előállítani, hanem arról, hogy megteltek a hűtőházak, és megindult a termékek bármi áron történő értékesítése, vagyis "kényszerlikvidálása". Az is igaz azonban, hogy az árstop növeli az ilyen lépések kockázatát
- tette hozzá Éder Tamás.

Az ágazat korábban nagy sikerként könyvelte el azt, hogy a 2021-es év második felében - amikor már kialakult a túlkínálat az európai sertéshúspiacon - sikerült elkerülni az importhúsok beáramlását. Ezt mutatják a külkereskedelmi adatok is, hiszen - a januártól októberig tartó időszakban - tavaly kevesebb sertéshúst importált Magyarország, mint egy évvel azelőtt.

A piaci helyzetet bemutatva Éder Tamás beszélt arról is, hogy az év eleji olaszországi afrikai sertéspestis-helyzet kialakulása előtt mindenki abban reménykedett, hogy az idei első félévben egy korrekció fog megindulni a sertéspiacon, és a kínálat igazodni fog a kereslethez. Az Európai Unió legtöbb országából ugyanis arról érkeznek hírek, hogy érdemi állománycsökkenés tapasztalható. Ha ennek eredményeként 1-2%-kal visszaesne a sertés-kibocsátás Nyugat-Európában, az egy magyarországnyi termelés kiesését jelentené, vagyis hatása lehetne a piacon. A csökkenő kínálat emellett reményt adott arra, hogy a valódi önköltségek szépen lassan az élő állat és a hús árába is be tudjanak épülni.

Ezt a várakozást zavarta meg az olaszországi eset, teljesen felkavarva a piacot. Így ahelyett, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelő, felfelé mutató árkorrekció történt volna, a német árak még csökkentek is, mégpedig kilónként 3 centtel. A német jegyzés pedig meghatározó a magyar piacon is, hiszen a legtöbb nagy cég szerződéseiben ez a költség valamilyen módon szerepel az árképletben. Magyarországon egyébként kettészakadt a piac, mivel a kelet-magyarországi területeken a nagy román érdeklődés miatt kicsit jobb áron tudják értékesíteni a sertéstartók a nem szerződött állataikat, mint az ország középső vagy nyugati területein. Az élősertés-árak így kilónként 360-420 forint között mozognak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06