Letarolhatják a boltokat a lengyel fagyasztott zöldségek: így áraszthatnak el mindent

Letarolhatják a boltokat a lengyel fagyasztott zöldségek: így áraszthatnak el mindent

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) december végi adatai szerint a szabadföldi zöldségfélék belföldi termésmennyisége 2020. évihez képest 1%-kal csökkent, és ez a visszaesés az egyes fajok tekintetében nagyon változó. A legnagyobb növekedés a tökféléknél tapasztalható (+17%), a legjelentősebb csökkenés pedig a melegigényes zöldségféléknél jelentkezett: a szabadföldi uborka volumene 30%-kal, a paradicsomé 15%-kal esett vissza, és csökkent a fehérkáposzta (-3,3%), a vöröshagyma (-6,6%) és a sárgarépa (-5,1%) termésmennyisége is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Normál körülmények között azt várhatnánk, hogy ilyen esetben a fagyasztott zöldségtermékek mennyisége is visszaesik, de Lengyelországban ennek pont az ellenkezője történt: a GUS július-november közötti adatai szerint (erre az időszakra esik az éves feldolgozás 60%-a) a hűtőiparban feldolgozott zöldségfélék mennyisége jelentős mértékben, 11,7%-kal nőtt a 2020-as volumenhez képest. Ennek magyarázata egyrészt az, hogy a HoReCa szektor kikerült a karantén korlátozások alól, és jóval nagyobb kereslettel jelent meg a piacon, másrészt pedig az alacsony bázis - 2020-ban, vagyis az első teljes koronavírusos évben a fagyasztott zöldségfélék volumene 5,8%-kal csökkent 2019-hez képest - FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bővülő export

A lengyel zöldségexport 2021 harmadik negyedévében 9,4%-kal volt magasabb a második negyedévben mértnél, melynek hátterében főleg az Egyesült Királyságba szállított paradicsom kivitele, illetve a Csehországba és Szlovákiába irányuló káposztaexport fellendülése állt. A fagyasztott zöldségfélék exportja 22%-kal bővült a második negyedévben, és 5,5%-os növekedést mutatott a harmadik negyedévben, azonban itt egyértelmű a bázishatás, mivel 2020-ban nagyon jelentős volt a visszaesés. A 2022. január 1-jétől érvénybe lépő belarusz importtilalom a fagyasztott zöldségtermékekre is vonatkozik, és mivel ebben a termékkörben Fehéroroszország részesedése a teljes lengyel exportból 6% körüli, ez visszafoghatja a kivitel ütemének gyorsulását (a belföldi HoReCa szektor felől érkező megnövekedett kereslet viszont ezt javarészt ellentételezni fogja, ezért az értékesítésben nem várhatók zavarok).

Lehet-e számítani a lengyel zöldségfélék további áremelkedésére?

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyértelműen igen, mivel a kisebb termés miatt a betárolt készletek mennyisége is alacsonyabb, ami a magasabb kereslettel karöltve továbbra is növekedési pályán fogja tartani az árakat. A másik ok, hogy a betárolt gyökérzöldségek és hagymafélék megszokottnál valamivel rosszabb minősége rontja a tárolhatóságot, de ennek a hatása várhatóan még nem az első negyedévben, hanem valamivel később fog jelentkezni. Általában a hajtatott, frisspiaci zöldségek ára az első negyedévben biztosan nő majd a magasabb energiaköltségek (főleg az elszálló gázárak) miatt, hosszabb távon az idei évben pedig az inputok, elsősorban a műtrágyák drágulása miatt a zöldségek termőterületének csökkenése, majd a kisebb termésmennyiség miatt további árnövekedésük várható. 

Az előző két év azonos időszakában tapasztalható árakhoz képest a december végi árak már általában magasabbak ugyan, de még nem jelentős mértékben (egyelőre csak pár százalékos drágulás figyelhető meg). Meg kell viszont jegyezni, hogy a mostani felvételben szereplő árakban a hajtatott zöldségfélék kivételével még nem jelentkezett egyrészt az inputárak drágulása, másrészt a Lengyelországot hazánknál is korábban és erőteljesebben elérő infláció (az EU tagállamai közül a lengyeleknél a legmagasabb). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?