Aggasztó a lengyel almapiac helyzete: már a termelők is tehetetlenek

Aggasztó a lengyel almapiac helyzete: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu
Lengyelországban az ipari alma piaci helyzete az utóbbi hetekben a termelők körében számos aggodalomra adott okot. A Sady Ogrody lapnak Dr. Pawel Kraciñski, a Varsói Agrárökonómiai és Élelmiszergazdasági Kutatóintézet szakembere nyilatkozott, miszerint az utóbbi napokban jelentős sorok alakultak ki az átvevő/felvásárló helyeken, és rekordot ért el a beszállított ipari alma mennyisége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beszállítások feltorlódását az árak csökkenése kísérte: a betakarítási időszak kezdetén még 30 groszy/kg (23,5 Ft/kg) áron vették át a gyümölcsöt a feldolgozók, de az utóbbi napokban már csak 20-22 groszyt (15,5-17 Ft-ot) fizettek az alma kilójáért. Ez egy átlagos árnak tekintendő, de ritka volt az olyan felvásárló, aki 25 groszy/kg árat fizetett, sok helyen az átlagár alatt került az alma a feldolgozóüzemekbe - írja a FruitVeb

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért ilyen alacsonyak az árak?

Az objektív tényezők közül a bőséges idei termés a kiemelendő, amit a feldolgozók azonnal a javukra fordítottak. A második objektív, és igen elkeserítő, kellemetlenül hangzó tényező a termelők alacsony szervezettségi foka, mivel ez ahhoz vezet, hogy igen sokan hajlandók még nagyon alacsony áron is beszállítani, pont, mint 2018-ban. Egyszerűen fogalmazva az a helyzet, hogy a felvásárlók egy pillanatig sem haboznak lejjebb vinni az árakat, mivel tudják, hogy úgyis lesznek termelők, akik még így is eladják nekik a terményüket. Paradox módon az átvételi pontokon észlelhető kígyózó sorok és a csökkenő árak további pánikot váltanak ki, és még inkább növelik a kínálatot. Az idei évben az ágazatnak voltak problémái a munkaerő rendelkezésre állásával, ami egyaránt hatással volt a betakarításra, és kisebb mértékben a feldolgozó-kapacitásra is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy piaci szereplő, legyen az akár egy termelő, egy feldolgozóüzem, vagy egy egyszerű alkalmazott, mindig a saját érdekében cselekszik. Az almapiacon pedig a legerősebb szereplők a feldolgozóüzemek, közülük is a nemzetközi vállalatok. Ezért az ilyen termőévekben, mint amilyen a mostani is, erejüket igyekeznek a lehető legjobban kihasználni, amíg csak azt a társadalmi nyomás lehetővé teszi - ezért például az idei helyzet nem annyira súlyos, mint a 2018-as.  Egyetlenegy megszívlelendő tanulság vonható le: ki kell valahogy bekkelni ezt a nehéz időszakot, utána pedig össze kell fogni, egyesülni kell. A szakember hangsúlyozta, hogy csak így lehetnek megfelelő súlyú ellenérdekelt fél a feldolgozókkal szemben. Nem szabad, hogy problémát jelentsenek a közösen szervezett árubeszállítások és a közösen lefolytatott ártárgyalások. Ha a gyümölcstermesztők nem fognak össze, senki sem fogja helyettük megoldani a problémáikat.

Számíthatunk-e további árcsökkenésre? 

Véleményem szerint már nem kell ettől tartani. Az alma betakarítási szezonja a végéhez közeledik, az üzemek óriási mennyiséget vásároltak fel, amin már biztos, hogy hasznuk lesz, így nem látok okot a további árcsökkentésre. A jelenleg kínált árak már most is nagyon alacsonyak, különösen, ha figyelembe vesszük az inputok, főleg a műtrágyák és az üzemanyagok költségeit  

- mondta Dr. Pawel Kraciñski.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?