Beütött a papírhiány Magyarországon: brutális áremelkedés jöhet a boltokban

Beütött a papírhiány Magyarországon: brutális áremelkedés jöhet a boltokban

agrarszektor.hu
Brutálisan nő a papír előállításához szükség legfőbb alapanyag, a cellulóz ára, és ha mindez nem lenne elég, a szállítás is globálisan akadozik. A drágulás mára olyan méreteket öltött, hogy Magyarországon komoly papírhiány alakult ki, ez pedig nemcsak a gyártóknak, de a kereskedőknek és hosszú távon a vásárólnak is súlyos problémákat okozhat. A hiány és az áremelkedés a nyomdaiparon túl az egész ágazaton végigsöpör, egyre nagyobb ugyanis a fókusz a papíralapú csomagolóanyagokon, így mindez a zöldségeket, a gyümölcsöket és számos egyéb élelmiszert is érint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elképesztő tempóban nő a cellulóz ára az utóbbi időben, így mára a papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez - írja a napi.hu. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy az emelkedő energia- és benzinköltségek mellett a globális méretűvé nőtt logisztikai akadályok is megrángatták a piacokat, így a papírgyártók és a forgalmazók súlyos problémával néznek szembe.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le. Egy másik szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Míg az év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte. A papírkereskedők az energiaárak emelkedésre úgy reagáltak, hogy azonnali hatállyal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Belgiumban például ugyanezen a jogcímen szintén 150 dollárt tettek rá tonnánként az amúgy is borsos számokra

- mondta a lapnak Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez nemcsak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben vagy teljesen papírban értékesít.

Itt még nem is annyira látványos és drasztikus a kép, de ennek a folyamatnak az elején vagyunk. A következő hónapokban ugyanis nem várható, hogy a helyzet javul. Valószínűleg jövő nyárra már visszaállhat a régi rend, de ezt még senki nem tudja megjósolni. Míg a magyarországi papírforgalmazók raktári kapacitásai normál időszakban bőségesen elegendők, a nyomdák nem rendelkeznek már ilyen kapacitásokkal. Több hazai papírkereskedő például nem számláz többet, hanem átállt az azonnali fizetésre. Egyre gyakoribb például, hogy a megrendelésnél ki kell fizetni az ár egy részét, a másikat viszont a szállításkor azonnal, de az sem ritka már, hogy a gyártók allokációs és kvótarendszert vezetnek be. A megnövekedett költségeket azonban a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára. A pályázatok és közbeszerzések esetén azok teljesítési határidejének megnövekedésére és persze a drágulásra is számítani kell

- emelte ki a nyomda ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06