Meg vannak számlálva a magyar zöldborsó napjai: végleg eltűnhet a boltokból?

Meg vannak számlálva a magyar zöldborsó napjai: végleg eltűnhet a boltokból?

Komoly gondban van a magyar zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat, ugyanis az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok miatt az ágazat szereplői közül egyre többen gondolkodnak azon, hogy felhagynak a zöldborsó termesztésével. Ez viszont nemcsak a hazai zöldborsótermesztést lehetetlenítené el, de komoly csapást mérne a csemegekukorica-termesztésre, illetve az ezekre épülő feldolgozóiparra is. A helyzet súlyosságáról és a lehetséges megoldásról az Agrárszektor a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) kérdezte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban jelent meg a FruitVeB jelentése a zöldborsó és a csemegekukorica hazai helyzetéről. Ebben a terméktanács arra hívta fel a figyelmet, hogy már érzékelhetők olyan negatív jelenségek, melyek miatt nemcsak a termelés, de a feldolgozóipar működőképessége is veszélybe került, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a nagyobb gond a zöldborsóval van. Az idei volt zsinórban a negyedik év, amikor nagyon rossz időjárás jött a zöldborsóra, mert az utóbbi években vagy az egyre gyakoribb áprilisi és májusi fagyok okoztak problémát, vagy a tavaszi aszály. A szakember szerint 2020-ban és 2021-ben is 15-20 fagyos éjszaka volt tavasszal. Noha ezek az időjárási jelenségek nem közvetlenül okoznak kárt a földeken, meglassítják, vontatottá teszik a növények fejlődését. Apáti Ferenc elmondta, hogy mindig a júniusi időjárás az, ami a legnagyobb befolyással van a zöldborsóra, ugyanis ekkor van a betakarítás. Az elmúlt években a sok csapadék okozott problémát, idén a hőhullám és az aszály döntötték halomra a termelők számításait, mivel a nagy melegben felgyorsult a zöldborsó érése, emiatt elöregedtek, túlértek a táblák. A FruitVeB elnöke kiemelte, hogy optimális időben az ágazatnak 2-3 napja van egy adott tábla betakarítására, amit követően rögtön, 3-6 órán belül fel kell dolgozni a zöldborsót, ha el akarják kerülni a minőségromlást. Idén azonban lerövidült a betakarításra nyitva álló időablak, és nem is volt elég kapacitás rá. Apáti Ferenc szerint nagyon sok termelő ezért tervezi azt, hogy felhagy a termeléssel, mert nem éri meg nekik ezzel foglalkozni.

De ha a zöldborsó kiesik, akkor azzal a magyar hűtő- és konzervipar is elveszti az alapanyagainak 20-30%-át. Ezen kívül a másodvetésű csemegekukorica is óriási veszteségeket fog szenvedni, ugyanis a zöldborsó termőterületének jelentős részén, 10-15 ezer hektáron a betakarítás után csemegekukoricát vetnek. Ha ez is elvész, hívta fel rá a figyelmet Apáti Ferenc, akkor a hűtő- és konzervipar az alapanyagainak 35-45%-át elveszíti, ami pedig tönkretenné a teljes ágazatot. A FruitVeB elnöke azt reméli, hogy még nem túl késő, és markáns intézkedésekkel, jól célzott támogatásokkal vissza lehet hozni a termelési kedvet, és kompenzálni lehet a termelők kieséseit.

Ha nem fogjuk meg idén az ágazatot valamilyen jövedelemkompenzációval, akkor már jövőre bekövetkezhet egy olyan mértékű termőterület-vesztés, ami komoly veszteségeket okozhat az iparnak. Ha két év múlva se lépünk, akkor jönni fognak a csődök

- emelte ki Apáti Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a hiány, és hogy ezt hogy lehetne pótolni, a szakember kifejtette, hogy a zöldborsónál már most 10-20%-os alapanyaghiánnyal számolnak, a csemegekukoricánál pedig egy 18-23%-os hiány várható. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy ezeket nem lehet importálni külföldről. A zöldborsót a betakarítás után nagyon hamar fel kell dolgozni, és bár a csemegekukoricánál nincs olyan időprés, mint a borsónál, azért ott se lehet túl sokat várni vele. Ezek a zöldségek nagyon érzékenyek, nem bírják ki a nagy szállítási távolságokat. Így, ha a magyar termelők nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget belőle, akkor a feldolgozóipar egyszerűen alapanyag nélkül fog maradni.

Sebesta Péter, a FruitVeB alelnöke szerint feldolgozó szempontból a zöldborsó és a csemegekukorica ágazat azért termel, hogy feldolgozott ipari termékké váljanak, ezekből nagyon kevés kerül a frisspiacra. A szakember beszélt arról is, hogy a klimatikus viszonyok és a fogyasztási szokások miatt ezek az első és a második legnagyobb területen termelt zöldségek, amelyek egyben a magyar konzerv- és hűtőipar legfontosabb alapanyagai is. Ebből kifolyólag mindkettőnek rendkívül nagy befolyása van a magyar feldolgozóiparra. Ahogy Sebesta Péter fogalmazott, kulcstermékek, hiszen a magyar feldolgozóipar volumenkiadásának 75%-át ez a két zöldség adja (1/3-át a zöldborsó, 2/3-át a csemegekukorica), minden más csak a maradék 25%-on osztozik. A szakember elmondta, hogy a zöldborsónál az okozza a feldolgozási időprést, hogy az a betakarítás után is érik, és nagyon hamar megkeményedik, ezért bármiféle késlekedés vagy fennakadás a feldolgozásban a minőség rovására megy.

Az idei hiányt illetően Sebesta Péter elmondta, hogy a probléma ennél rosszabb, ugyanis az, hogy lesz-e hiány vagy sem, az végső soron az időjárástól függ. A baj azonban ott van, hogy az elmúlt 4-6 évben mintegy 25%-kal csökkent a zöldborsó vetésterülete, ami mostanra már 20 ezer hektár alá esett, míg korábban a 25 ezer hektár körüli területen termelték. A FruitVeB alelnöke rámutatott, hogy a zöldborsó és a csemegekukorica szántóföldi növények, amelyeket egyfelől nem lehet 1-2 hektáron termelni, másfelől viszont - ipari zöldségnövényekként - a gabonafélékkel és az olajos növényekkel versenyeznek a termőterületért. A klimatikus viszonyok változása viszont egyre nehezebbé teszi a borsó termesztését a jelenlegi technológiákkal. A szakember szerint ez egy olyan helyzetet teremtett, amire mindenképp oda kell figyelni, mert a zöldborsó termesztése szorosan összefügg a csemegekukoricáéval, és ha a termőterületek csökkenése nem áll meg sürgősen, akkor a feldolgozóipar is komoly bajba fog kerülni.

Ma Magyarországon a zöldborsó és a csemegekukorica legjelentősebb feldolgozói a konzerviparban a Bonduelle és a Globus csoport, illetve mindenképp meg kell még említeni a Kecskeméti Konzerv Kft.-t is. A hűtőipar tekintetében az AgroSprint Zrt. és a Fevita Hungary Zrt. a legfontosabb szereplők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?