Mi folyik a magyar boltokban? Annyira drága a zöldség, sokan meg sem tudják venni

Mi folyik a magyar boltokban? Annyira drága a zöldség, sokan meg sem tudják venni

agrarszektor.hu
Drasztikusan kilőttek a zöldségárak Magyarországon, aminek következtében rengeteg embernek komoly számolgatásba kell kezdenie, ha zöldséggel szeretné változatosabbá tenni az étrendjét. A szakemberek szerint az év hátralevő részében már nem várható az árak további emelkedése, igaz, a csökkenésre se nagyon lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokaknak egyre nehezebb megvásárolni a zöldségféléket a magas áruk miatt. Jó hír, hogy az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani - írta meg a Népszava. Például a paradicsom fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon. A szakemberek szerint árcsökkenésre nem lehet számítani, hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag üvegházakban, valamint fólia alatt termesztik. Viszont a gyenge forint, illetve a kőolajárak emelkedése miatt, mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30%-kal emelkedtek. Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban.

Természetesen ezek a hatások a több zöldség esetében is érvényesültek. Bár az étkezési paprika már jócskán leadott a tavaszi-nyári 1000 forintos árából, de azért többnyire még mindig 600 forint felett kínálják kilóját a fővárosi piacokon. A magyar konyha egyik alapfűszernövénye, a vöröshagyma is tartja az átlagosan 400 forint körüli árát. Várhatóan télen sem drágul majd, mert szerte Európában jó volt a hagymatermés.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének kilónként 1200-1400 forintos árával. Zöldborsót nem túl sokáig kínáltak a piacokon, s akkor is aranyáron. Ennek oka, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett, idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Hiába kedvezett a borsónak a hűvösebb április-május, a júniusi tartós kánikula megtizedelte a még a betakarítatlan termést. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, ők a sor elején vannak - mondta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke. Nehéz év lesz az idei is, hiszen több súlyos gonddal kellett a termelőknek szembesülniük, ezek közül az egyik a munkaerőhiány: a nettó 1500 forintos órabérért sem tolonganak az idénymunkások a gazdáknál. Növeli a gondokat, hogy főleg a hajtatott termelésben, üvegházban, fóliában az sem mindegy, hogy milyen a munka minősége. Például egy tő paradicsomnak egy év alatt legalább 8 ezer forintot hasznot kell termelnie. Ha letörik a növénycsúcs, már feleződik a haszon - mondta a szakember.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt végleg vagy ideiglenesen utcára kerültek egy része a mezőgazdaságban igyekezett jövedelemhez jutni. Idén az újrainduló gazdaság sok kényszer-napszámost elszipkázott a zöldségágazatból is. Éppen emiatt lesznek olyan termelők, akik jövőre akár egyharmaddal is csökkentik a beültetett területüket. Az elkövetkező évek megrostálhatják a termelői kört, csak a korszerű gazdaságoknak van esélye a talpon maradásra.

Ha mindez nem lett volna elég, a gazdák feje fájhatott az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska invázió miatt is - ez pedig a növényvédelmi kiadásokat növelte. Összességében az inflációval is számolva nagyjából 7-8%-kal emelkedik idén a zöldségágazat termelési költsége. Hogy mindezek ellenére a zöldségárak az év hátralévő időszakában inkább stagnálni fognak, az annak tudható be, hogy a 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75%-a öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot - mondta Ledó Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?