Ettől leesik az állad: steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban

Ettől leesik az állad: steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban

agrarszektor.hu
Wagyu steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban. A hamis hús valódi őssejtből készül 3D nyomtató segítségével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A laboratóriumban előállított húsok világa az egyszerű karajoid fehérjekupacoktól és csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővül és fejlődik az elmúlt évtizedben - írja az Index. A fellendülő kutatási területbe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communicationsben publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai három dimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő.

Az oszakai kutatók a wagyu marhákból származó őssejtekből állítottak elő izom és zsírszöveteket és ereket. Az inkubátorban tenyésztett szövetekből pedig egy különleges 3D nyomtató segítségével építettek a wagyu márványozottságával bíró húst.

A technikai fejlesztésünkkel nem csak a wagyu gyönyörű szerkezetét tudjuk utánozni, de nagyon finom változásokat eszközölhetünk a zsír és izom komponenseken

- mondja a tanulmány szerzője, Micsija Macuszaki.

Mint ismert, a wagyu egy Japánban előállított prémium kategóriájú marhahús, aminek több mint százezer forint kilója. Ha ezt a szarvasmarha tartás költségei és környezetterhelése nélkül laboratóriumi körülmények között tudnák gyártani, az olyan, mintha a bölcsek kövét találták volna meg - ráadásul a DNS-vizsgálat sem mutatná ki, hogy a hús nem élő wagyu marhából származik. Ez utóbbi komoly fordulatot jelenthet a japán gazdálkodók számára, mivel a wagyu marhák (vagy wagyu spermium és peték) kivitelét az ötvenes évek óta tiltja a törvény, de mostantól a megfelelő őssejtek vagy génszekvencia birtokában technikailag a világ bármely pontján nagyon rövid idő alatt előállíthatóvá válhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?