Aggasztó hírek érkeztek a magyar körtéről: senki sem fog örülni annak, ami kiderült

Aggasztó hírek érkeztek a magyar körtéről: senki sem fog örülni annak, ami kiderült

agrarszektor.hu
A WAPA a Prognosfruit 2021. konferenciáján 2021. augusztus 05-én publikálta az európai alma és körte termésbecslését a 2021/22-es szezonra vonatkozóan. Ez alapján Lengyelország almatermése várhatóan 22 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, míg Magyarországé 550 ezer tonna körül alakul majd, az időjárás miatt azonban sok a bizonytalanság. Európa idei várható körtetermése ugyanakkor sokkal rosszabb képet mutat, mint az almáé, a várható termés 2021-ben közel 30 százalékkal marad el az előző évitől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU-27 és Nagy-Britannia 2021. évre várható almatermése 11,7 millió tonna, ami 10%-kal magasabb a 2020. évi termésnél, és gyakorlatilag pontosan megfelel a 2018-2020. évek átlagának. Lengyelország termése várhatóan 22%-kal lesz magasabb a tavalyinál, így az EU legnagyobb almatermelő országa a megelőző 3 év átlagát is 12%-kal meghaladó szüretre számít. A további nagy európai termelők közül a francia és a német termés enyhén magasabb 2020-hoz viszonyítva, míg az olasz termés kevéssel marad el a tavalyitól. A FruitVeB hazai almatermésre vonatkozó prognózisa 550 ezer tonna +/-10%. A bizonytalanság első helyen az időjárási tényezők későbbi alakulásában rejlik. A WAPA-nak leadott 520 ezer tonnás termésbecslésünk annak nagyobb valószínűségére utal, hogy a várt középértékhez viszonyítva inkább lefelé fog elmozdulni a tényleges termés - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A várható körtetermés az almához viszonyítva sokkal rosszabb képet mutat. A 2021. évre várható európai körtetermés közel 30%-kal marad el az előző év termésétől, illetve a többéves átlagterméstől is, amivel lényegében az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani. A jelentős terméskiesés az április fagykárokkal, illetve időjárási tényezőkkel van szoros összefüggésben. A hazai körtetermés becslése még sok bizonytalansággal terhelt, de összességében egy, a tavalyihoz hasonló, nagyon alacsony termésre számítunk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?