Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél: ez a növény lehet a felelős mindenért

Brutális drágulás jöhet az élelmiszereknél: ez a növény lehet a felelős mindenért

Kínai stratégiai megfontolások, a kanadai hőhullám, valamint a kőolaj árának emelkedése áll a hátterében annak, hogy soha nem látott csúcsokra emelkedett a repce ára. A tonnánként 200 ezer forintot ostromló termény drágulása csak keveset segít a hazai termelőknek, ám kifejezetten rossz hír az élelmiszeriparnak, amely széles körben használja a repceolajat. A jelenség ezért várhatóan a fogyasztói árakban is megjelenik, hiszen a repceolaj számtalan termékben ott van, a majonéztől a kényelmi ételekig. A globális hatásokat tehát hamarosan vásárláskor is érezni fogjuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen drágult egy év alatt a legtöbb klasszikus szántóföldi termény ára, ám egyik sem olyan mértékben, mint a repcéé. A hazai viszonyok között a legnagyobb vetésterületet négy növény, a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce foglalja el, utóbbi esetében a drágulás tavaly óta mintegy 40 százalékot tesz ki. A jellemzően 110-120 ezer forintba kerülő repce idén már a 200 ezres lélektani határt közelíti, és pillanatnyilag nincs jele annak, hogy az áremelkedésben fordulat következzen be.

A repceolajat nagymértékben használnak biodízel-gyártáshoz, széles körben alkalmazott alapanyag az élelmiszeriparban, de a kozmetikai és gyógyszeriparban is. Az olaj kisajtolása után maradt magtöret, az úgynevezett olajpogácsa, kedvező élettani hatása és magas energiatartalma miatt jó takarmányalapanyagnak is számít. Ezeken a területeken tehát egy jelentősen megdráguló alapanyaggal kénytelenek számolni a gyártók.

A termelők veszteségét kompenzálja

A repce ára jelenleg 185 és 195 ezer forint között mozog tonnánként, de olyat is hallottam már, hogy valaki 205 ezer forintot fizetett érte - igaz, az fedezetvásárlásos ügylet volt, vagyis valakinek ki kellett pótolnia a saját termését, miután nem tudta leszállítani az eredetileg szerződött mennyiséget. Ez valóban nagyon magas árnak számít - mondta el Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Hozzátette: sajnos azonban a termelők az idei évben sem realizálnak nagy hasznot ezen, hiszen a repcetermés a tavaszi hűvös és túlzottan csapadékos időjárás miatt gyenge, legfeljebb helyenként közepes lett Magyarországon.

Jó években a repce termése 3 tonna felett van hektáronként, általában 3,5 tonna körül alakul. Idén a kedvezőtlen körülmények miatt ez a legtöbb helyen egy tonnával kevesebb.  

Vagyis a hazai repcetermés ebben az évben valahol 2 és 2,5 tonna körül alakul. Ilyen körülmények között a jó repceár csak kompenzálni tudja a kiesés okozta veszteségeket.

Hiába vannak magas árak, a repcetermelők nagyjából nullára jönnek ki 2021-ben. 

Ezt ráadásul a gazdák megnövekedett költségei is rontják, hiszen egy sor költségtényező, így a műtrágya, az üzemanyag vagy a munkabér is drágult az utóbbi időszakban.

Kína elkezdett felhalmozni

Petőházi Tamás szerint a repce jelentős drágulása mögött alapvetően globális okok állnak. 

Kína felvásárolja az ukrán repcét, amely egyaránt igaz a terményre és az ebből készült feldolgozott termékekre is.

Kína az elmúlt időszakban jelentősen növelte vásárlásainak volumenét több más mezőgazdasági termék esetében is - jóllehet korábban is nagy terményfelvásárlónak számított az ázsiai ország. Mára a búza és a kukorica esetében ez odáig jutott, hogy a világ átmenő készleteinek hozzávetőleg a fele Kínáé, amely vagy az ázsiai országban, vagy annak egyéb raktáraiban, kikötőiben van.

 Feltételezhető, hogy hasonló stratégiai döntés született az olajnövények, így a repce esetében is, a kínai készletezési politika pedig felhajtja az árakat  

- vélekedett Petőházi. Az elnök szerint ezen felül a kanadai kedvezőtlen időjárás is a drágulás irányába hat.

Minden szem Kanadára szegeződik

Ez utóbbi hatást, vagyis a szokatlanul forró kanadai nyarat emelte ki fő okként Raskó György agrárközgazdász is.

Kanada nagy repcetermesztőnek számít a világon, az ottani hőhullám pedig kedvezőtlenül hatott a termésre. Mivel a terméseredményekről végleges számok még nincsenek, egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora a kár, de láthatóan a piac nagy nehézségekre számít, azokat igyekszik árazni. A repce drágulása mögött jelentős részben az időjárás okozta várakozások lehetnek, jelenleg egy weather speculation jelenti a fő hatást

- fogalmazott a szakértő.

Raskó György szerint egyéb tényezők is csak az áremelkedés irányába hatnak. Az olajnövények termése és maga az étolaj is jóval drágább lett néhány hónap alatt, legyen szó akár a napraforgóról, akár a repcéről. A jelenség egyik fő oka a kőolaj drágulása, ilyenkor a bioüzemanyagok alapanyagaként is használt olajnövények kereslete megélénkül, lévén helyettesítő termékekről van szó.

Csúszás okozza a drágulást

Alapvetően keresleti okokkal magyarázza a mostani árnövekedést Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének főtitkára is. 

A globális termésadatok egyelőre nem támasztják alá az áremelkedést, hiszen világszinten 74, csak az Európai Unióban pedig 17 millió tonna repcére számítanak a szakértők.

A kedvezőtlen európai időjárás, a szokatlanul hűvös és csapadékos tavasz miatt azonban a repce betakarítása elhúzódott, ez a késlekedés viszont már okozhat zavarokat a piacon. 

A meglévő szerződések szerint már eddig is szállítani kellett volna a repcét és jelenleg is ennek kellene folynia, azonban a késés miatt számos exportőr még arra vár, hogy megrakják a hajókat.

Különösen Németország számít az olajnövények nagyarányú feldolgozása és felhasználása miatt nagy felvásárlónak, ahol ráadásul az intenzív esőzések a saját terméseredményeket is jelentősen rontották. Ez további igényeket jelent, a megnövekedett kereslet pedig az áremelkedés irányába hat.

Előbb-utóbb a boltban is láthatjuk

Ez magyarázza azt is, hogy a repce ára tavalyhoz képest mintegy 40 százalékkal nőtt  

- tette hozzá a főtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy más termények esetében is 30-40 százalék körüli drágulás tapasztalható, különösen a kukorica ára nőtt sokat egy év alatt. Pótsa Zsófia szerint a repceolajat felhasználó feldolgozók is érzik ezt a hatást, hiszen a különböző étolajok is kirívó mértékben, mintegy 30 százalékkal drágult. 

Ezt az élelmiszergyártók kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba, így végső soron a vásárlók is érezni fogják ezeket a hatásokat a fogyasztói árakban 

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?