Lehet, hogy újabb kedvelt zöldségnek inthetünk búcsút: az egekbe nőtt az ára

Lehet, hogy újabb kedvelt zöldségnek inthetünk búcsút: az egekbe nőtt az ára

agrarszektor.hu
A napokban jelentették be, hogy a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette. A jellegzetes ízzel és formával rendelkező zöldséget Magyarország nyugat-dunántúli területén termesztik, a vele való gazdálkodás a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Miért érdemes fogyasztani a magyar konyha ikonikus húslevesének ezt a különleges alapanyagát, illetve milyen jótékony hatással rendelkezik ez a filléres zöldség? Ezekre a kérdésekre most megkaphatjuk a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, a Hegykői petrezsemgyökérrel együtt, már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Az ott termesztett petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos "Hegykői petrezselyemgyökér" kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás is betett a gyökérzöldségeknek

Talán nem megelepő, hogy egyik legnagyobb problémát a hűvös és az aszályos évkezdet jelentette a gyökérzöldségek esetében is, a vetések idején a legtöbb helyen száraz talajba kerültek a magok és az alacsony hőmérséklet is lassította a kelést. A nyári csapadékoknak és a túlnyomó részt öntözéssel történő termelésnek köszönhetően a sárgarépa az elmúlt 10 év átlagának megfelelő 60 ezer tonna körüli mennyiséget hozta. A petrezselyemgyökér némileg teljesített gyengébben, 4-5%-os volt a visszaesés az átlaghoz képest.

Bár a cékla termőterülete az előző évhez képest jelentősen, mintegy 10%-kal csökkent, a jó hozamok mennyiségben kompenzáltak, az éves termésmennyiség a 10,5 ezer tonnás sokéves átlaghoz képest 13-15%-kal volt nagyobb. Zeller esetében érdemi ugrás következett be a termésmennyiségben, de e mögött jelentős termőterületi növekedés áll. Ha ez utóbbit figyelmen kívül hagyjuk, akkor az látszik, hogy ez a kultúra is az átlagnak megfelelő hozamokat produkálta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árakon is nyomot hagyott a kedvezőtlen időjárás 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a szabadföldi petrezselyem a vidéki fogyasztói piacokon 1300-1500 Ft/kg, a primőr 450 Ft/kg. A petrezselyemzöld viszont fillérekért kapható 100 Ft/kiszerelés áron.A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi petrezselyem sokkal alacsonyabb áron, 700 Ft/kg-ért kapható, a primőr viszont itt jóval drágább 1100 Ft/kg áron vásárolható meg. A petrezselyemzöld tekintetében jóval alacsonyabb összeggel találkozhatunk, itt 50 Ft/kiszerelés áron vásárolhatjuk meg. Jól látszik tehát, hogy a piacok között is nagy különbség mutatkozik az árak tekintetében. 

Számos jótékony hatással is bír

A legtöbben levesek alapanyagaként használják, pedig sok más ételbe bele lehet csempészni.Fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, mivel a petrezselyemgyökér számtalan hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjelentősebbek ezek közül a C-vitamin, folát és cink, de  még magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz. Továbbá, erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez. A benne található elsődleges antioxidánsok közül a mirisztint és az apiolt tekintik a legjelentősebbnek, ezek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. Mindezek mellett C-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként működik, és segíthet a betegségek megelőzésében is. De ez még mindig nem minden: a májban található különféle enzimek segítenek eltávolítani azokat a toxinokat, amelyeknek gyógyszerek, élelmiszerek vagy más táplálékok révén kerültek a szervezetünkbe. A petrezselyemgyökér előnyei közé tartozik többek között az is, hogy csökkenti a puffadást, védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert. Bőrápolás tekintetében enyhíti a gyulladásokat, segít a ráncok és a különböző foltok kialakulásának megelőzésében.

Hogyan használhatjuk fel?

A petrezselyemgyökér sokoldalúságát jól alátámasztja, hogy sütve, főzve, párolva, pürésítve, szinte bárhogy elkészíthető, így egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Sokan ugyanúgy kezelik, mint a sárgarépát, ezért nagyon népszerű alapanyag a magyar konyhákban. Érdekessége, hogy burgonyával együtt főzve sokkal zamatosabb burgonyapürét készíthetünk, de akár le is darálhatjuk, majd kiszárítva kiváló ízesítő lehet pácokhoz, a fűszerkeverékekhez is. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, hanem nagyszerű gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a level veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?