Jócskán apaszthatja a pénztárcánkat a drágulás: luxuscikké válhat a zöldség?

Jócskán apaszthatja a pénztárcánkat a drágulás: luxuscikké válhat a zöldség?

agrarszektor.hu
A nagy esők valószínűleg nem változtatják meg alapvetően az idei zöldségszezont, amely a fogyasztók számára főként a szárnyaló árakról szól. Egyelőre még nincsenek pontos információk arról, országosan mekkora kárt szenvedtek el a szabadföldi zöldségek a hétvégi viharok és a heves esőzések következtében. Néhány mélyebb fekvésű területen megállt a víz, itt az a kérdés, hogy mennyi ideig marad a területen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly ugyanis volt olyan csemegekukoricatábla, amelyet félméteres magasságban öntött el az ár, de mivel hamar levonult, az állomány különösebben nem károsodott - közölte a Világgazdaság megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Az idei zöldségszezont egyébként is meghatározza az időjárás: a korai vetésű zöldségek, mint például a sárgarépa vagy a hagyma vetése késett, hűvös időben pedig lassabban is fejlődtek a növények.

EZ IS ÉRDEKELHET

A későbbiekben már a hőség is rányomta a bélyegét a növények állapotára, egyes öntözött területeken előfordult, hogy nem tudták biztosítani a szükséges vízmennyiséget. Azonban nem minden növény sínylette meg az időjárást, hiszen a zöldborsónak például a szokatlanul hűvös, tavaszi-nyár eleji időjárás kedvező volt, az ezek után érkezett nagy hőségben viszont már nem érezte jól magát. A csemegekukorica-állomány jó állapotú, köszönhetően annak, hogy a termelés döntő része olyan termőkörzetekben folyik, ahol az öntözés megoldott.

A görögdinnye termőterülete idén tovább csökkent, a kisebb, 1-2 hektáros terület dinnyét termesztő termelők az elmúlt évek piaci és időjárási anomáliáit megelégelve adták fel a termesztést. A szakemberek várakozásai szerint ugyanakkor idén kifejezetten jó minőségű lehet a dinnye, a szezon sikerességét azonban alapvetően befolyásolja majd az exportz is, hiszen az elmúlt években a német és a lengyel piacon is piacvesztést voltak kénytelenek elszenvedni a hazai dinnyeexportőrök az olasz áru térnyerése miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az pedig fontos lenne, hogy növeljék a belföldi fogyasztást, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magasan szárnyaló árak.A KSH adatai alapján egy év alatt 17 százalékkal drágult egy átlagos zöldségkosár. Egy, a FruitVeB által idézett tanulmány ki is mutatta, hogy az elmúlt években megnövekedett a vásárlási gyakoriság, viszont a vásárolt mennyiségek nagymértékben visszaestek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?