Itt vannak a legfrissebb becslések: már most látszik, 2021 nem a kajszi éve lesz

Itt vannak a legfrissebb becslések: már most látszik, 2021 nem a kajszi éve lesz

agrarszektor.hu
Május 4-én kedden a medFEL idei első webkonferenciáján került kihirdetésre 2021. évi európai kajszitermésre vonatkozó előzetes termésbecslés, mely a négy vezető termelő tagállam adatain alapszik. A helyzet azonban nem túl rózsás, a szakértők meglátásai szerint az idei termés mintegy húsz százalékkal fog elmaradni a tavalyi évitől, és 40 százalékkal lesz kevesebb, mint az azt megelőző öt év átlaga.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 4-én a medFEL idei első webkonferenciáján került kihirdetésre 2021. évi európai kajszitermésre vonatkozó előzetes termésbecslés, mely a négy vezető termelő tagállam adatain alapszik - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán. A szakértők a termésbecslés mellett értékelték az előző évet is.

Visszatekintés a 2020. évi szezonra

2020 több tagállam termelői számára is igen komplikált év volt, az időjárás a legtöbb termőhelyen okozott problémákat. A hideg téli időszak rövid volt, a tavaszi fagyok, a jégesők és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékok komoly károkat okoztak a termesztőknek.

Görögország

Annak ellenére, hogy a tavaszi lehűlések és fagyok terméskieséseket okoztak, a görög termelők számára meglehetősen jól alakult a 2020. évi szezon. A termés 78 ezer tonna volt, ami messze elmaradt az előző évi 100 ezer tonnától és a 105 ezer tonnás sokéves átlagtól. A 20%-os terméskiesés azonban jó árakat eredményezett.

Olaszország

Európa "csizmáján" a 2019. évi 163 ezer tonnás terméshez képest 2020-ban fele annyi kajszit tudtak betakarítani a termelők. A legnagyobb termőrégió az országban Emilia-Romagna tartomány, 100 ezer tonnás potenciális mennyiséggel. Tavaly azonban ez az északi terület az előző évi termésmennyiséghez képest 90%-os kiesést szenvedett el. Az ország déli részén, ahol szintén voltak fagyok, tájegységtől függően "csak" 20-30%-os volt a veszteség.

Spanyolország

A 2020. évi spanyol kajsziszezon a fagyok ellenére pozitívan alakult, a termés mennyisége nagyobb volt, mint az előző két évben. Murciában, a legnagyobb kajszitermelő régióban komoly fajtaváltás figyelhető meg, az ipari fajták aránya folyamatosan csökken, és helyükre a frisspiaci igényeknek megfelelő fajták kerülnek. Az északabbra fekvő termőrégiókban is átalakulás zajlik, Katalónia és Aragónia régiók új ültetvényeiben a kései fajták veszik át a murciai termelés helyét.

Franciaország

2020-ban Franciaországban is visszaesés következett be, amelynek oka más tagállamokhoz hasonlóan szintén a rossz időjárás volt. A tél igen enyhe volt, a tavasz pedig itt is fagyokat okozott. Májusban szokatlanul sok volt a csapadék, egyes körzetekben jégesők is pusztítottak. A piac a nyár nagy részében jól alakult, de az értékesítési időszak a szokottnál korábban, augusztus elején véget ért. Az árak jók voltak, de ahhoz nem eléggé, hogy fedezzék a veszteségeket azoknál a termelőknél, akik 50%-os, vagy nagyobb mértékű károkat szenvedtek.

A gyümölcs minősége egyébként kiváló volt, ami az alacsonyabb termésterhelésnek és a minőséget előtérbe helyező, már 3 éve zajló árujelzővel kapcsolatos munkának is köszönhető. A gyümölcs minőségének meghatározását lehetővé tevő megoldások, különösen az infravörös technológián alapuló eszközök használata, valamint a minőségi mutatók alkalmazása az áruvá készítést végző üzemekben olyan előírások, amelyek a "felelős gazdálkodásból származó" jelzővel ellátott termék esetében kötelező elemek.

A 2021. évi termésbecslés

Spanyolország

Ágazati szakértők becslései alapján a várható spanyol kajszitermék kisebb lesz a sokéves átlagnál és a tavalyi évi mennyiségnél is. Ez a március végi, április eleji fagyoknak köszönhető és az idei már zsinórban a harmadik év, amikor a fagyok okoznak terméskiesést. Az idei 87 ezer tonnás várakozás a tavalyi 100 ezer tonnás terméshez képest 15%-os, a 2015-2019 közötti időszak 157 ezer tonnás átlagához viszonyítva pedig 30%-os visszaesést jelent.

Görögország

Görögországban súlyos károkat okoztak a tavaszi fagyok. Egy normális időjárású évben a termés 110-120 ezer tonna között van, a jelenlegi állapot alapján viszont az látszik, hogy idén ennek csak körülbelül a fele lesz meg. A görög kajszitermesztést, ha csak a tőszámot vizsgáljuk, az utóbbi években az intenzifikáció jellemezte. Meredeken nőtt a nagy tőszámú, intenzív ültetvények száma, azonban az új fajták, különösen a kései érésű fajták és a produktívabb öntermékeny fajták terjedése ezzel nem összhangban történt.

A görög kajszi túlnyomó részét Európa nyugati és keleti piacain értékesítik. Most még túl korai lenne biztosat mondani, de a jelenlegi helyzet alapján 2021-re 55 ezer tonna körüli termést jósolnak az ágazati szereplők. Ez a 2020-as év 78 ezer tonnájához képest 29%-os visszaesést jelent, ha pedig a 2015-2019-es évek átlagát (70 ezer tonna) nézzük, akkor láthatjuk, hogy a csökkenés mértéke 25%-os.

Olaszország

Idén minden olasz kajszitermelő vidéken volt tavaszi fagy, bár ezek mértéke eltérő volt. Emilia-Romagna tartományban, ahol a potenciális termésmennyiség 100 ezer tonna, most ennél 60%-kal lesz kevesebb kajszi az iparági szereplők becslései szerint. A körzetek között nagy különbségek vannak, és az sem mindegy, hogy völgyekben levő, vagy magasabban fekvő ültetvényekről van szó. Az alacsonyabb fekvésű területeken nagyobbak a károk. Veneto és Piedmont régiókban is károkat szenvedtek az ültetvények, az ország déli részén, Campania tartományban 30%-kal várnak kisebb termés, Puglia pedig 40%-kal marad majd el a 2019. évi mennyiségektől.

2019-ig a kajszi termőterülete növekedett az országban, mert az új fajták terjedésének és az új ültetvények létesítésének üteme gyorsabb volt, mint az elöregedett ültetvények kivágásáé. Ez 2021-re megfordult, és most már a termőterület csökkenése látszik. A termést illető várakozások jelenleg a déli termőtájakon összesítve 104 ezer tonnáról szólnak, északon pedig, Emilia-Romagna tartományban pedig 40 ezer tonnát jósolnak. A teljes országos termésmennyiséget pedig 154 ezer tonnára becsülik jelenleg Olaszországban.

Franciaország

Ami a virágzást illeti, jól indult a 2021-es év, de az április eleji lehűlések - különösen az április 7-ről 8-ra virradó -8 Celsius-fokos hőmérséklet a Rajna völgyének északi részén - kritikus károkat okoztak, annak ellenére, hogy a termelők mindent megpróbáltak, hogy védjék az állományaikat. Még az olyan területeken is -3 és -4 Celsius-fok körüli hőmérsékletek voltak, ahol általában soha nem megy 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A fagyhullám egy nagyon enyhe március után érkezett, akkor, amikor a gyümölcskezdemények már fejlődésnek indultak. A 2021. évi termés mennyisége Franciaországban az elmúlt 30 év legrosszabbja lesz, a fagyok egyetlen termőtájat sem kíméltek.

Az iparági szakértők szerint a júniusi érésű állományok terméséről szóló előrejelzéseket fenntartásokkal kell kezelni, bár ezeket valószínűleg kevésbé érintették a fagyok. A hamis tavaszt követő lehűlésekkel és a jégesőkkel szembeni védekezés lehetőségeit pedig bővíteni kell.

A Rhône-Alpes régió a legnagyobb jelentőségű a francia kajszitermesztésben, és idén is ott okozták a legnagyobb károkat a fagyok. Az előrejelzések szerint a régió termelése 16 ezer tonna körül várható, míg 2020-ban ez 37,5 ezer tonna volt, a 2015-2019-es évek átlaga pedig 69 ezer tonnás volt. A PACA (Provance-Alpes-Cote d' Azur) régióban az előrejelzések szerint 6 ezer tonna termés várható, ami jócskán elmarad a tavalyi 14 ezer tonnás és a 2015-2019-e időszak 21 ezer tonnás átlagától. A Languedoc-Roussillon régióban a becslések szerint 26 ezer tonnás termés várható, ami lényegesen kevesebb, mint az előző évi 33 ezer tonnás eredmény, és a 2015-2019-es időszak 40 ezer tonnás átlaga. A régióhoz tartozó egyéb déli termőtájakkal együtt a termést összesen 50 ezer tonna körülire becsülik idén, míg az előző évben 84 ezer tonna kajszit szüreteltek itt a gazdák, 2015 és 2019 között pedig átlagosan 133 ezer tonnát. Ez jelentős 2020-hoz képest 43%-os csökkenés, a 2015-2019-es évek átlagához képest pedig 64%-os visszaesés.

Az európai kajszitermés

Az európai termésmennyiséget illetően nincsenek nagy remények. A négy legjelentősebb termelő tagállam összesített termelése várhatóan 344 ezer tonna körül lesz, ami 20%-kal kevesebb a 2020. évi 420 ezer tonnánál, és 40%-kal marad el a 2015-2019 közötti időszak 575 ezer tonnás átlagától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?