Mélyen a zsebébe kell most nyúlnia annak, aki kenyeret akar sütni

Mélyen a zsebébe kell most nyúlnia annak, aki kenyeret akar sütni

agrarszektor.hu
A pékségekre nagy terhet ró az alapanyagok áremelkedése, mert a kenyér ára nem változik olyan arányban, mint a gabonáké. Emellett a szakemberhiány is komoly probléma, és az üzemanyagköltségek növekedése sem kedvez a vállalkozásoknak, amelyeknek egyre nagyobb nehézségekkel kell megküzdeniük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A az elmúlt hat hónapban már kétszer növekedett a liszt ára, tavaly októberben és idén februárban. A nyár elejére pedig várhatóan megismétlődik a folyamat, és még mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki pékárut kíván sütni - írta meg a HelloVidék a nool.hu értesülései alapján.

A liszt ára azért emelkedett meg mára ilyen jelentős mértékben, mert nincs elég búza. Egyrészt viszik ki külföldre, másrészt a gazdák is visszatartják abban a reményben, hogy később jobb áron tudják majd értékesíteni a gabonát. Drágán kínálják a malmoknak is, amelyek így már nem tudják azon az áron adni a lisztet, mint korábban. A pékek viszont nem építhetik bele azonnal az áraikba a növekvő költségeket

- fogalmazott Vincze István pék vállalkozó.

Mint mondta, a szécsényi és a szatmári malommal állnak szerződéses kapcsolatban. Mindig van 10-15 mázsa tartalék liszt a pékségükben, ami mennyiséget nem engednek kifutni, arra az esetre, ha bármi történne.

A liszt és az egyre emelkedő üzemanyagárak mellett a dolgozók bére is komoly terhet ró ránk. Nincs elég szakember, minimálbéren tudjuk felvenni az alkalmazottakat, de már alig akad olyan dolgozó, aki ezért a pénzért szívesen éjszakázik - magyarázta Vincze István, majd hozzátette, hogy probléma a pékek hiánya, pedig oktatással is foglalkoznak, technikumban tanítják a pék- és a cukrászszakmát. Mint mondja, tavaly is volt 30 ember gyakorlaton, akiket munkanélküliként támogattak, viszont senki nem jelentkezett közülük, miután elvégezték az iskolát.

Litkére nem akarnak jönni sem Szécsényből, sem Salgótarjánból a kedvezőtlen tömegközlekedés miatt. A műszak ideje sem állandó, van amikor hat, de van, amikor tíz órát kell a kemence mellett tölteni

- tette hozzá Vincze István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?