Feketézés az élelmiszer-kereskedelemben: mi a helyzet most?

Feketézés az élelmiszer-kereskedelemben: mi a helyzet most?

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság (EB) felmérést végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban működő vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra hozott intézkedések hatékonyságáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019. áprilisában hivatalosan is elfogadták a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló irányelvet (2019/633 EU irányelv) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az uniós szintű fellépés az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét biztosítja szerte az Európai Unióban, a szabályok harmonizálása mellett elsősorban az érvényre juttatásukra vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén. A tagállamoknak a hatályba lépéstől számítva két évük van arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti környezetbe, amiket hat hónappal később már életbe is kell léptetni.

A tagállamok által az irányelv összefüggésében hozott intézkedések hatékonyságának felmérése érdekében az EB éves felméréseket végez. A kutatás ezzel az alap kérdőívvel indul, amelynek célja a jelenlegi helyzet megragadása az új nemzeti intézkedések végrehajtása előtt. A felmérést minden tagállamban elvégzik és az irányelv hatálya alá tartozó beszállítókat célozza meg a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátás különböző szakaszaiban. A kérdőív itt érhető el, kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A felmérés 2021. január 31-ig tart nyitva, befejezése után az anonimizált eredményeket itt teszik közzé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?