Jó hír a pálinka szerelmeseinek: adómentes lett a szeszfőzés

Jó hír a pálinka szerelmeseinek: adómentes lett a szeszfőzés

agrarszektor.hu
Teljes sikerrel zárult a magyar pálinka-szabadságharc, 2021. január 1-jétől nem kell jövedéki adót adót fizetniük a magánszemélyek, ha akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket. A menetesség 86 liter párlatig él, mondta Tállai András Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a dohánytermékek jövedéki adójának és a kisvállalkozások helyi iparűzési adójának változásáról is beszélt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év első napjától nem kell adót fizetni, ha a magánszemélyek akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket. A menetesség 86 liter párlatig él, mondta el Tállai András a Magyar Nemzetnek. A politikus hozzátette, hogy a pálinkafőzés évszázados magyar hagyomány, ilyen értelemben az ország hétköznapjainak szerves része.

A mostani időszak éppen arra mutat rá, hogy a léte is veszélybe kerül annak, aki feladja régi szokásait, identitását

- fogalmazott az adóügyektől távolabb nézve Tállai András.

Tállai András a dohánytermékek jövedéki adóját illetően elmondta, hogy ez a teher éppen az Európai Unió nyomása miatt nő. A január 1-jei emelést áprilisban újabb követi majd, így a jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára.

A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy a kisvállalkozások számára óriási fontosságú lesz a helyi iparűzési adó átalakítása. Eszerint a felére csökken a helyi teher maximális mértéke, vagyis legfeljebb egy százalék iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek, így az őstermelők is, és azok a kisebb cégek, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és az árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint. Az adókönnyítés mintegy nyolcszázezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe, jelentette ki a politikus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?