Itt áll feketén-fehéren: brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc sajtja tavaly óta

Itt áll feketén-fehéren: brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc sajtja tavaly óta

agrarszektor.hu
A trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé 5 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé pedig 4 százalékkal emelkedett 2020 novemberében az előző év azonos hónapjához képest. Ugyanebben az összehasonlításban a hazai előállítású tejtermékek közül nőtt a natúr vajkrém, a tehéntúró, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, valamint a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej feldolgozói értékesítése ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 109,01 forint/kilogramm volt 2020 novemberében - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből.  A fehérjetartalom és a zsírtartalom egyaránt 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 2 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal volt magasabb 2020 novemberében az októberihez képest és 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 3 százalékkal kevesebb, míg a 2019. novemberinél 6 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 118,02 forint/kilogramm volt 2020 novemberében, az előző havihoz képest 5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 1 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 8 százalékkal múlta felül a termelői átlagárat. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 18 százalékkal bővült 2020 novemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint 2020 novemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a natúr vajkrém (+11 százalék), a tehéntúró (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+7 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (+5 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+3 százalék), a trappista sajt és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt +4 százalék), az ömlesztett sajt, a natúr joghurt (egyaránt +2 százalék), a kefir (+1 százalék) feldolgozói
értékesítési ára, míg csökkent a tejfölé, a gyümölcsös joghurté (egyaránt -1 százalék) és az adagolt
vajé (-3 százalék). A KSH adatai szerint a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 5 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 4 százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?