Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

Bõle István
Ebben az esztendőben lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek a termelők, mint egy évvel korábban. Erről értesültek a húsfeldolgozók, éttermek, nagy konyhák és a háztartási fogyasztók is. Ezért a megrendelők - főként a minőséget fontosnak tartók - igyekeznek minél előbb beszerezni az éves szükségletüket. Így ezekben a hetekben éjjel-nappal őrölnek a kisebb és nagyobb paprikamalmok az Alföldön. A hazai paprikatermesztőknek évek óta komoly problémát okoz a munkaerőhiány, az alkalmi dolgozók ugyanis inkább óradíjban dolgoznának, sok helyen azonban teljesítménybér jár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fűszerpaprika termesztése a leginkább kézi munkaigényes mezőgazdasági tevékenységek egyike. A mezőkön áprilistól októberig ad szinte mindennapos munkát a palántázás, kapálás, növényvédelem és a szedés. Általában szükség van utóérlelésre is. Ehhez raschel zsákokba kell tölteni, napos helyre akasztani, gyakran forgatni a fél piros termést. Majd következik a csumázás művelete, amelynek során eltávolítják a szárat és a magházat. Már évek óta feszítő gondja a paprikatermesztőknek a munkaerőhiány. Ami a most végetért szezonban hatványozódott. A gazdák azért is panaszkodnak, mert olyan alkalmi munkást csak elvétve találnak, aki teljesítménybérben hajlandó ezt a munkát végezni. Pedig könnyen mérhető a végeredmény. Például egy kilogramm termés csumázásáért fizetnének akár 400 forintot is. Állítják, hogy nyugodt munkatempóban óránként 5-6 kilogrammal lehet végezni. A jelentkezők mégis inkább az 1000-1200 forintos óradíjhoz, reggelihez, ebédhez, kávéhoz ragaszkodnának.

Ebben a helyzetben megkerülhetetlen kényszer számunkra a gépesítés, automatizálás. Speciális ágazat a miénk, ezért a korábbi évtizedekben erre a területre a konstruktőrök részéről nem jutott nagyobb figyelem. De az utóbbi 3-4 évben változott a helyzet

- mondta az Agrárszektornak Vas Róbert röszkei termesztő és kézműves feldolgozó.

A Vas családi gazdaság az idén 4 hektáron ültetett fűszerpaprikát. A korábbi években értékesítettek alapanyagot is. Az idén viszont vásároltak érett paprika bogyókat a szomszédos termelőktől. A bővülésben szerepe volt a szokásosnál kisebb termésen kívül annak is, hogy a nyár közepén jelentkezett náluk két nagymegrendelő, akiknek az igényeire már saját termésből nem volt fedezet. Vasék két évtizede foglalkoznak feldolgozással is. Ez a tevékenységük fokozatosan bővült eszközökkel és vevőkkel.

Talán onnan kezdődött a fellendülésünk, amikor nálunk járt az alsónémedi nyugdíjasklub egy tagja és elvitt 5 kilogramm kész termékünket. Aztán a következő alkalommal a dupláját kérte, majd évről évre többet rendeltek. A mostani megrendelésük már három számjegyű

 - mesélte a termesztő. 

Forrás: MTI Fotó: Bugány János

A röszkei család szerint a a piaci terjeszkedésük annak köszönhető, hogy a minőségből soha sem engedtek. Ők csakis csumázott paprikából készült terméket árusítottak. Így az alapanyag 12-13 százalékát dobják ki (talajerő pótlásként visszaterítik a termőföldre). Eltávolítják a színhibás, vagy más minőségi problémás paprikákat is. Ez utóbbi, nagy odafigyelést igénylő műveletet nemrégiben optikai válogató géppel váltották ki.

Egyre többen keresik és vásárolják a füstölt fűszerpaprikát. Vas Róbert szerint csalást követ el, aki füstaromával utánozza a természetes hatást. Külön tudomány a füstölés, ezért azt a célszerű megoldást választották, hogy ebben a tevékenységben gyakorlott hentes ismerősükre bízták a műveletet, Mert aki, kifogástalanul meg tud füstölni egy kolbász tételt, az elboldogul a paprikával is. Egyébként a bükkfával történő kezelés az igazi.

Az őrlési technikában Vasék hite szerint sokkal jobb minőséget produkál a malomköves őrlés, mint a kalapácsos aprítás. A csomagolásnál az aromazárós és a celofános megoldást egyaránt alkalmazzák. Webáruházat nem működtetnek, mert a meglévő közvetlen parnerkapcsolataikon keresztül az összes terméküket értékesíteni tudják. Az utóbbi években határozottan érzékelik, hogy a vevői igények és a praktikus megfontolások a minőség felé fordultak. Mert például az a húsfeldolgozó, aki az importból származó, olcsó, bizonytalan eredetű paprika hibája miatt egyszer kénytelen mondjuk 20 mázsa kolbászt kidobni, a következő alkalommal már nem sajnálja a néhány száz forinttal magasabb árat a garantált minőségért. A röszkei család termékei csomagolásán két éve ott van a családi fotójuk. Állításuk szerint ez 10 százalékos forgalomnövekedést hozott a számukra. Paprikájuk a hazai konyhákon kívül ott van Szlovéniában, Kanadában, Angliában és Dániában is.

Különbségek vannak a paprika évjáratai között, ebben éppen a borra hasonlít. A szakemberek szerint a friss őrlésű fűszerpaprika a legjobb állapotú, ebben pedig talán a kávé rokona. Légmentesen zárt csomagolásban, sötét helyen maximum 2 évig tartható el érzékelhető minőségromlás nélkül a hungarikumok közé sorolt magyar fűszerpaprika.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?