Óriási drágulás jön: minden idők egyik legrosszabb évét zárták Európa méhészei

Óriási drágulás jön: minden idők egyik legrosszabb évét zárták Európa méhészei

agrarszektor.hu
Minden idők egyik legrosszabb évét zárják a hazai és az európai méhészek, miközben a méz iránti kereslet emelkedik. Magyarországon egy átlagos évi mennyiség mindössze 10%-át sikerült előállítani akácmézből, amely a következő akácvirágzásig gyakorlatilag beszerezhetetlen marad az európai piacokon. Az uniós méhészeket az idei, 40%-os mézterméscsökkenés mellett a súlyos uniós piaci zavarok is sújtják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évtizedek óta nem volt olyan rossz évük az európai méhészeknek, mint 2020-ban. Mintegy 40%-kal marad el a megtermelt méz mennyisége az átlagosnál egyébként is rosszabb 2019-es terméstől is. Az európai termelők legnagyobb európai érdekképviselete, a COPA-COGECA szerint az idei év új negatív rekordot hozott az ágazatban, írta meg a Magyar Nemzet.

Drámai évet tudnak maguk mögött a magyar és az európai méhészek. A szabadpiacon értékesített akácméz már elfogyott, az európai piacokon a következő szezonig már biztos nem jutnak hozzá a kereskedők. Ennek oka, hogy az akác virágzásakor, május első heteiben a szokásosnál jóval hidegebbek voltak az éjszakák, így a virágrügyek mintegy 80%-a elfagyott, emlékeztetett Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke kiemelte, hogy a rekordalacsony termés miatt az akácméz felvásárlási ára öt hónap alatt több mint 60%-kal emelkedett.

A magas felvásárlási áraknak köszönhetően sikerült elkerülni az egész hazai ágazatot megrengető katasztrófát. Ráadásul nem csak az akácméz maradt el jelentősen az átlagos mennyiségtől. Bross Péter felidézte, hogy a napraforgó és a hárs virágzásakor egyaránt rossz volt az idő, a repcét pedig gyakorlatilag idén az ország legnagyobb részén elvitte a példátlan tavaszi szárazság.

A termelőktől idehaza beszerezhető még az akácméz, ám a jelenlegi piaci helyzetben a fogyasztók is aranyáron jutnak hozzá a szinte csak hazánkban előállított mézfajtához. A koronavírus-járvány miatt ráadásul jelentősen megnőtt a kereslet a méz iránt: az elmúlt hónapok fogyasztása elérte a kereslet szempontjából legjobbnak számító november-decemberi mértéket

- mutatott rá Bross Péter.

Magyarországon az átlagos akácméz mennyiség mindössze 10%-át sikerült előállítani, míg a virágmézekkel együtt az összes hazai mézmennyiség az éves átlag 30%-át is alig érte el. Nem csak itthon, de Európa legnagyobb méztermelő országaiban is óriási károkat okozott a szélsőséges időjárás. Portugáliában 80%-kal, míg Olaszországban 70-80%-kal marad el a tavalyitól a mennyiség.

A COPA-COGECA szakértői ismét elmondták, hogy már önmagában sokkoló az európai terméskiesés mértéke, főleg úgy, hogy az uniós előállítás egy átlagos esztendőben is mindössze a belső kereslet 64%-át képes kielégíteni. Ehhez mérten a 40%-os csökkenés gyakorlatilag sok méhészt lehetetlen helyzetbe hozott, mivel - Magyarországtól eltérően - Európa legtöbb érintett országában a felvásárlási árak a rekordalacsony kínálat ellenére nem, vagy csak enyhén emelkedtek.

Etienne Bruneau, a COPA-COGECA méz munkacsoportjának vezetője a szervezet közleménye szerint arra figyelmeztetett, már tavaly jelezték az Európai Bizottságnak az érdekképviseletek, hogy készítsen cselekvési tervet az uniós piaci szereplők védelmében. Erre máig nem került sor, a helyzet ráadásul tovább romlott.

Az európai méhésztársadalom piaci pozícióin ront az eredetmegjelölés hiánya, a harmadik országokból érkező, silány minőségű méz, illetve a hamisítás. Ezek további veszélyként fenyegetik a kontinens méhészeit, ezért az európai szervezetek azt szeretnék, ha Brüsszel kötelezővé tenné a származási hely feltüntetését a készítményeken, szigorúbban ellenőrizné a harmadik országokból érkező termékeket, valamint előtérbe helyezné és népszerűsítené a közösség belső piacain előállított mézet. A COPA-COGECA rámutatott, hogy a mézpiacon tapasztalható torzító hatások, a minden bizonnyal új negatív rekordot hozó 2020-as esztendő, valamint a silány import elleni védelem hiánya Európa 650 ezer méhészének megélhetését sodorja veszélybe, a mintegy tízmillió méhcsalád pedig az ökoszisztéma fenntartásához nélkülözhetetlen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03