Nagyot mentek a gasztroportálok tavasszal: megdöntötték a korábbi rekordjaikat is

Nagyot mentek a gasztroportálok tavasszal: megdöntötték a korábbi rekordjaikat is

agrarszektor.hu
Felpörögtek a gasztroportálok, a karantén egyes időszakaiban előfordult, hogy kétszer annyian lapozgatták az online recepteket, mint korábban. Idén áprilisban minden korábbinál magasabbra emelkedett a vezető receptközlő oldalak látogatószáma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mindmegette.hu hitelesített forgalma például az egy évvel korábbit ekkor 37%-kal haladta meg, miután a karantén időszak első teljes hónapjában 3,2 millió látogatót regisztráltak az oldalon, tájékoztatta a Világgazdaságot Fazekas Kira főszerkesztő. A legnagyobb kiugrást a 15. héten, azaz április 6-12 között regisztrálták, amikor a korábbi duplájára nőtt a mindmegette.hu-ra látogatók száma.

A kijárási korlátozás bevezetése nyomán hirtelen megélénkült a különböző kenyérreceptek letöltési forgalma, ami márciusban és áprilisban az amúgy az összes oldalletöltés 3%-át adó témakörben a top 20-as listába repítette ezeket az ételeket.

A kenyérrel és pékáruval kapcsolatos témák ugyanekkor jóval nagyobb figyelmet és interakciót kaptak a gasztroportál Facebook és Instagram felületein

- mondta Fazekas Kira.

A gasztroportálok száma azonban nem indult látványos növekedésnek, és átrendeződés sem történt az otthoni főzés legnépszerűbb időszakában, a tanév utolsó három hónapját is magában foglaló időszakban, amikor családok százezrei kényszerültek saját készítésű kosztra, vagy rendeltek az ekkorra viszont jelentősen megnövekedett számú, házhoz szállítást vállaló éttermekből.

A kijárási korlátozás bejelentését követő négy hetet megvizsgálva a napi keresések jelentős részét 10-14 óráig, illetve 16-18 óráig tartó időszakban generálták a látogatók. Az adatokból leszűrhetően tehát az ebéd, valamint a vacsora előtti időszakban van és volt a legtöbb keresés.

Tartós látogatószám növekedést egyelőre nem eredményezett az online gasztropiacon a 2020-as év, a jelenlegi két leglátogatottabb felület (a nosalty.hu és a mindmegette.hu) látogatóinak száma idén márciusban, áprilisban és májusban meghaladta az előző hónapokét, viszont májustól már érzékelhető volt a csökkenő tendencia. 2020 nyarán azaz június-júliusban növekedett a mindmegette.hu és a nosalty.hu oldal látogatóinak száma 2019 nyarához képest, de a hagyományosan májustól novemberig tartó holtszezon idén is láthatóan lanyhuló érdeklődést, csökkenő otthon főzési kedvet hozott.

Tavaly ebben az időszakban a legjelentősebb növekedés a mindmegetténél volt megfigyelhető, amikor átlagosan 33%-kal lett magasabb a látogatók aránya. Ez a nosalty.hu-nál ekkor 14%-os, a receptneked.hu-nál pedig 13%-os növekedést jelentett. Idén nyáron a nosalty.hu 20%-os, a mindmegette.hu pedig 10%-os időarányos növekedéssel profitált június-júliusban.

A koronavírus-járvány a legnépszerűbb receptek összetételét nem írta át igazán, bár a tavalyi top20 receptek közül 11 maradt az élbolyban, a magyaros konyha az örök sláger. A mindmegette.hu oldalon pedig a legjobb palacsintatészta receptje továbbra is őrzi első helyét, többek között a sajtos-tejfölös lángos, a brassói és a paradicsomos húsgombóc, a kovászos uborka és a palócleves társaságában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?