Zsákfaluból hódít a családi borászat: nemrég még csak mezei szőlőtermelők voltak

Zsákfaluból hódít a családi borászat: nemrég még csak mezei szőlőtermelők voltak

Bõle István
Ha egy család kizárólag szőlőtermesztéssel foglalkozik, akkor legalább két évtizede folyamatosan csökken a jövedelme, ez az oka annak, hogy a kisebb gazdaságokban tulajdonképpen kényszerré vált a borászkodás. Igazán sikeres viszont csak akkor lehet egy ilyen vállalkozás, ha az értékesítésből is nagy szerepet vállal, vagyis saját maga juttatja el a palackjait a szakboltokba, illetve a vendéglátóhelyekre. Emellett sok múlik a munkaszervezésen, és a nyitottságon, vagyis az új megoldások befogadásán is. Az Agrárszektor Veszprémi Lászlóval, egy kötcsei családi borászat vezetőjével beszélgetett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárszektor kérdésére Veszprémi László elmondta, évekkel ezelőtt a 11 hektár saját szőlő mellé még 7 hektárt béreltünk is, be kellett azonban látniuk, hogy az étkezési szőlő termelésére csak ráfizetnek, pláne, hogy az idénymunkákra egyre nehezebb volt embert találni. Visszaadták tehát a bérleteket, azóta pedig a saját területről szüretelt szőlő minden bogyójából igyekeznek bort készíteni a lehető legjobb minőségben.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Mint megtudtuk, idénymunkásokat évek óta nem vesznek fel, ezért a gazdaságban minden feladat a család két generációjára, és a két állandó dolgozójukra vár a szőlőben, a borászatban, a kereskedelemben, a kiszállításban és a vendéglátásban is. Ezekben a napokban a legtöbb munkát a növényvédelem adja a szőlő- és a borgazdaságokban. Egymást követik a különböző mennyiségű csapadékot hozó záporok és a hűvösebb, majd a melegebb napok. Szinte óránként oda kell figyelni a szőlőlevelekre, mert pillanatokon belül megtelepedhet a fonákjukon a lisztharmat és a peronoszpóra. Veszprémi László azonban különösebben nem aggódik. 

A preventív módszert alkalmazzuk. Szerződésünk van egy nagy felkészültségű növényvédelmi szakemberrel, és mindenben követjük a tanácsait. A permetezést nem adtuk ki külső vállalkozásnak, hiszen ez egy olyan munka, amit sokszor vasárnap délután kell elvégezni. Egy idegen ennek talán nem érzi úgy a jelentőségét, mint mi, akiknek az egész évi munkája, jövedelmezősége múlhat néhány órán.
Kötcse és a bor
Kötcse egy nem egészen félezer lakosú zsákfalu a Balatontól 9 kilométerre, Szólád után. A Dél-Balatoni Borvidék része. Itt már magasabbak a dombok és meredekebb oldalakra telepítették a különböző fajtájú fehér (olaszrizling, Irsai Olivér, királyleányka) és kék (oportó, cabernet savignon) szőlőfajtákat. A faluban négy, közepesnek mondható borászat működik. 
Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A kötcsei borászat irányítója kiemelte, hogy a területükön két éve zajlik egy kísérlet egy szlovákiai magyar vállalkozással együttműködésben. A szőlősorok közé pillangós növények keverékét vetik el, és amikor a pillangósok már 70-80 centiméteres magasságra megnőnek, illetve a magokat is megérlelik, akkor a növényeket lehengerezik. Így nem csak a jövő évi vetést végzek el, de ez a zöld szőnyeg védi a szőlőtöveket attól, hogy záporok idején a kártékony gombák spórái a talajról felcsapódjanak az alsó levelekre. A módszer másik előnye, hogy megoldja a talaj nitrogénutánpótlását is, így csak a többi szükséges nyomelem pótlására kell koncentrálnia a gazdának. Szüret után már csak egy mélylazításra van szükség, hogy a téli csapadékból minél többet tudjon tárolni az agyagos altalaj.

Mint az kiderült, a Veszprémi család gazdaságában eddig még soha nem szedte kombájn a fürtöket, ebben az évben viszont minden valószínűség szerint a munkáskezek hiánya miatt igénybe veszik a gépi segítséget. Ráadásul ez a megoldás már jobban szolgálja a minőséget, mert a hajnali munkavégzés miatt nem a felforrósodott szőlőszemek kerülnek majd be a présbe. A kézi szüret várhatóan csak a legmeredekebb domboldalakon marad meg a következő időszakban.

A koronavírus-járvány miatti leállás nagy bevételkiesést jelentett a Veszprémi borászatnak is. Január vége és június közepe között szinte be sem kellett kapcsolni a pénztárgépet, úgymond nulla bevételük volt. Partnereik döntően vendéglátóhelyek, amelyek hónapokra kénytelenek voltak bezárni. Boros pincéjükben vendégteraszt működtetnek, ahova csak néhány hete kezdtek el visszatérni a vendégek. Öröm az ürömben, hogy a Dél-Balatoni Borvidéken idén jól sikerült a szőlő virágzása, és a kötési is jó volt, szépen növekednek a szőlőszemek. Egyelőre jó termés mutatkozik, ezt azonban egyelőre még nem szabad elkiabálni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?