Kőkemény drágulást hozott a nyár: durván megugrott a tejtermékek ára Magyarországon

Kőkemény drágulást hozott a nyár: durván megugrott a tejtermékek ára Magyarországon

agrarszektor.hu
A 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tej fogyasztói ára 9 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmúé 7 százalékkal, a trappista tömbsajté pedig 5 százalékkal nőtt 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A hazai előállítású tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jelentősen megemelkedett egy év alatt, a tehéntúróért, a vajkrémért, a tejfölért, a natúr joghurtért és a kefírért is többet kérnek idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 101,19 forint/kilogramm volt 2020 júniusában - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,07 százalékpontos és a zsírtartalom 0,1 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos mérséklődése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal csökkent 2020 júniusában a májusihoz képest és 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 1 százalékkal kevesebb, míg a 2019. júniusinál 10 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 99,05 forint/kilogramm volt 2020 júniusában, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 6 százalékkal volt magasabb.

A kiviteli ár 2 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 4 százalékkal nőtt 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 1 százalékkal, a feldolgozók 7 százalékkal több nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 38 százalékkal volt több a feldolgozókénál a vizsgált hónapban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a tehéntúró és a vajkrém (egyaránt +12 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (+11 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és tartós tej (egyaránt +7 százalék), a tejfölé, a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt (egyaránt +6 százalék), a natúr joghurt (+4 százalék) és a kefir (+3 százalék) feldolgozói értékesítési ára, míg az ömlesztett sajté stagnált 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára (áfával) 9 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmúé 7 százalékkal, a trappista tömbsajté 5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A tagállamokban a Covid-19-világjárvány kezelése érdekében bevezetett széles körű szállítási korlátozások miatt a tej- és tejtermékágazatban bizonyos termékek iránt csökkent a kereslet. A kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány csökkentése érdekében bevezetett magántárolási támogatást május 7. és június 30. között lehetett igénybe venni. Magyarország a 100 ezer tonnás maximális mennyiség 0,8 százalékát, 809 tonnát ajánlhatott fel.

Az Európai Bizottság adatai szerint a sovány tejpor magántárolási támogatási felajánlásában az EU27+UK országaiból 9 ország vett részt. A felajánlott mennyiség 20 138 tonna volt, amelynek 33 százalékára, 6553 tonnára kötöttek július 19-éig szerződést. Magyarországon nem történt felajánlás. Az Európai Bizottság adatai szerint a vaj felajánlásában az EU27+UK országaiból 18 ország vett részt. A felajánlott 67 694 tonnás mennyiség 36 százalékára kötöttek július 19-éig szerződést. Magyarország felajánlása a 26. héten 60 tonna volt, azonban szerződést július 19-éig még nem kötöttek.

A sajtnál a támogatható mennyiség felső határát az egyes tagállamok sajttermelése alapján határozták meg. Az Európai Bizottság adatai szerint a sajt maximális 100 ezer tonnás mennyiségéből 48 százalékra, 47 711 tonnára érkezett felajánlás, amelynek 67 százalékára, 32 028 tonnára kötöttek július 19-éig szerződést. A felajánlásban 18 tagország vett részt. Magyarország a 100 ezer tonnás maximális mennyiség 0,8 százalékát, 809 tonnát ajánlhatott fel, hazánk ennek a mennyiségnek a 64 százalékát, 518 tonnát ajánlott fel, ami a közösségi mennyiség 1,1 százaléka volt. Szerződéskötésre ugyanakkor július 19-ig nem került sor Magyarországon. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?