Itt az élő tamagocsi: mostantól bárki nevelhet malacot akár a fotelből is

Itt az élő tamagocsi: mostantól bárki nevelhet malacot akár a fotelből is

agrarszektor.hu
A digitalizáció elérte a magyarországi bértartást is. A Szamos partján található Cégénydányád község az országban elsőként hirdetett meg online sertés bértartást, amelynek keretén belül a bértartók okoskészülékeik segítségével folyamatosan ellenőrizhetik az állatuk/állataik fejlődését, és bele is szólhatnak abba. A kezdeményezés a Legyen malacod! nevet viseli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 21. század egyetlen élő tamagocsijaként hirdeti magát Cégénydányád község új szolgáltatása, amely új magasságokba emelheti a bértartást. A "Legyen malacod!" szolgáltatás azt ígéri, hogy bárki nevelhet haszonállatot otthonról, úgy, hogy a fotelből se kell felkelnie. A szolgáltatás jelenleg malac bértartását, és ennek online ellenőrzését teszi lehetővé.

A község fő profilja a sertés bértartás, ahol malac korától a hízóig Cégénydányád gondoskodik az állat neveléséről a megrendelő helyett. A község vállalja a megfelelő tisztaságú helyszín, az etetés, az itatás és az állatorvosi díjak biztosítását. A bértartó otthonról, vagy az okoskészülékéről bárhonnan és bármikor, ellenőrizheti az állat tartását, gondoskodhat róla és beleszólhat a részletekbe, így akár abba is, hogy mikor menjen ki a szabadba a malac. A község vállalja, hogy a haszonállatok kizárólag helyi termelők takarmányain nevelkednek.

Az online bértartás négy egyszerű lépésben történik:

  • Az első lépésben kiválasztásra kerül a malac, akinek a neveléséről a bértartó online kameraképeken gondoskodhat, akár arról is, hogy mikor engedjék ki szaladgálni.
  • A bértartó az előfizetési összeg teljesítése után szerződéssel kap jogosultságot a sertéstelep kameráihoz.
  • A malacokkal helyi lakosok foglalkoznak nap mint nap, akik így szintén munkához és megélhetéshez jutnak.
  • A neveltetési lejárta után a bértartó két lehetőség közül választhat: vagy elszállítja a felnevelt hízót, vagy a község dolgozza fel tradicionális, falusi környezetben, egy nagyszabású rendezvény keretein belül.

A bértartás díja bruttó 105 ezer forint, ami tartalmazza a megfelelő állatorvosi ellátásokat, valamint a felnevelés és a tartás teljes költségét, továbbá munkalehetőséget biztosít a helyi lakosoknak. A bértartási díj 50%-ának befizetésével elkezdődhet a neveltetés, majd a fennmaradó részt 3 részletben való kifizetése a neveltetés lejártáig (6 hónap). A hízók a neveltetés végére körülbelül 135-150 kilogrammos súlyúak lesznek.

A szolgáltatás jelenleg csak sertés tartását teszi lehetővé, ám ez később baromfitartással is is kiegészülhet. Tojásvásárlás tekintetében már létezik Magyarországon hasonló szolgáltatás, YouTyúk néven.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?