Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet sertést tartani Magyarországon

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet sertést tartani Magyarországon

agrarszektor.hu
Hosszú évek kitartó, következetes munkájának köszönhetően ez év elején sikerült elérni Magyarország mentességét a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) betegségtől. Ahhoz azonban, hogy ez a kedvező állapotot fennmaradjon és az ország PRRS mentességét nemzetközi szinten is elismerjék, továbbra is elengedhetetlen a tervszerű hatósági munka, és legalább ugyanolyan fontos a szigorúan jogszabálykövető, felelős állattartói magatartás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A PRRS a sertéstartás egyik legnagyobb gazdasági veszteséget okozó fertőző betegsége. Becsült kártétele évente meghaladja a 2 milliárd dollárt a világon. Magyarországon a 2010-2013 közötti időszakban a fertőzés a sertéstelepek több mint negyedét elérte, igen jelentős gazdasági kárt okozva a sertéságazatnak, ezért 2014-ben sokszereplős, megfeszített PRRS mentesítési munka vette kezdetét hazánkban. Az elmúlt nyolc évben az állam mintegy 7 milliárd forinttal támogatta a mentesítési tevékenységet, illetve rajta keresztül a sertéságazat fajta- és technológiaváltásának folyamatát - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Számos más intézkedés mellett a kis- és nagylétszámú sertésállományokra egyaránt kiterjedő, éves szinten 80-100 ezer laboratóriumi vizsgálat elvégzésével sikerült elérni, hogy 2022 februárjában - utolsóként Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyék PRRS mentesítésével - az ország teljes területe mentessé vált a betegségtől. Noha ez vitán felül egy fontos mérföldkő a hazai állategészségügy történetében, korántsem a végső cél. A következő lépés ugyanis az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) által deklarált nemzetközi mentesség megszerzése, amelyre azonban egy évi folyamatosan fenntartott mentességet követően kerülhet sor.

Fontos kiemelni, hogy a nemzetközi PRRS mentesség elérése jelentős mértékben a magyar sertéstartó gazdák hozzáállásán múlik, akiknek elsősorban az alábbi - a szakmai érdekképviseleti és tenyésztőszervezetek közreműködésével kidolgozott - előírásokkal kell tisztában lenniük és azokat betartaniuk:

  • Hazánkban a PRRS mentesség fenntartása szempontjából a legnagyobb veszélyt az import hízóalapanyag behozatala jelenti, ezért már nem lehet PRRS-sel fertőzött élő sertést külföldről Magyarországra beszállítani. (Ez alól csak az azonnali vágási célra történő szállítás jelent kivételt.)
  • Tenyésztési vagy továbbtartási célból csak mentes állományból szabad sertést beszállítani az országba, tizennégy napnál nem régebbi, egyedi mentességet alátámasztó eredmény birtokában.
  • Ezen túlmenően minden beszállított sertést 60 napig karanténba kell helyezni, s ez idő alatt el kell végezni az állatokon a hatályos Nemzeti PRRS Mentesítési Tervben meghatározott vizsgálatokat. 

Amennyiben mégis fertőzött szállítmány érkezne az országba, úgy azt haladéktalanul el kell szállítani Magyarországról vagy a sertéseket helyben le kell ölni! A Nébih arra is felhívta az állattartók figyelmét, hogy ezen intézkedések költségei minden esetben a kereskedőt, a szállítót vagy az állattartót terhelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?