Eldőlt: megvannak Magyarország legjobb kenyerei

Eldőlt: megvannak Magyarország legjobb kenyerei

agrarszektor.hu
Nyílt zsűrizésen dőlt el, melyek Magyarország legjobb kenyerei. Ötfős szakmai zsűri - köztük a NAK élelmiszeripari igazgatója - választotta ki a döntőbe jutott kenyerek közül azt, amely a szigorú bírálati szempontoknak a legjobban megfelel. A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e az érdekképviseleti szervezetnek  - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A koronavírus járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg. A rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett. A megmérettetés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.

Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában - ami igen népszerű volt a versenyzők körében - gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek. A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére. A közel félszáz nevező között sokan vannak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is.

Az első körben az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel rendelkezik a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 termék került behívásra a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 db Szent István napi és 8 db Innovatív - holtverseny miatt).

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az eredményt még nem lehet tudni, a szakmai zsűri pontozásos értékelését ugyanis még összesítik a Pékszövetség munkatársai és az eredményt egészen augusztus elejéig hétpecsétes titokként őrzik. A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják be a Parlamentben.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a IX. Kenyérverseny zsűri elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Kiemelte, a magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik, fantasztikusan nagy volt az innovációs készségük a versenyzőknek. 

Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez, kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek. A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal - hosszú érésű kovász, hosszú érésű tészta és megszakított kelesztés - érték el

 - tette hozzá Ilonka Boldizsár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?