Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a pékségekben

Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a pékségekben

agrarszektor.hu
Élelmiszer-áremelkedéssel indul a 2022-es év is. A malmok januárban 10-15 százalékkal fogják emelni a liszt árát, a pékek viszont nem tudják, milyen áremelésekre számíthatnak még az év során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ismét áremelésekre készülnek a pékek, pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint már 2021 novemberében is 433 forintba került átlagosan egy kiló fehér kenyérért az országban. Vagyis közel 40%-kal többet, mint két éve, még a járvány előtt - írta meg az RTL Híradó.

Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk

- nyilatkozta Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke elmondta, hogy egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak ebből a gabonából, ám az Európai Unióban volt, ahol kevesebb búza termett tavaly. Emiatt viszont megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A szakember szerint tovább rontja a helyzetet, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.

Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte

- tette hozzá Lakatos Zoltán.

Mindez viszont azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15%-kal fog emelkedni. Pedig - részben a gyengülő forint miatt - már az elmúlt évben is több mint 20%-kal lett drágább a liszt, és erre jön majd rá az újabb emelés januárban. A forint gyengélkedését egyébként leginkább a déligyümölcsök árán lehet érezni, a tejiparban pedig a jellemzően külföldről behozott gyümölcsjoghurtok és csomagolóanyagok lettek drágábbak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?