Idén is kötelező meggyfelvásárlási szerződést kötni: néhány nap múlva lejár a határidő

Idén is kötelező meggyfelvásárlási szerződést kötni: néhány nap múlva lejár a határidő

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy 2020. május 15-én lejár a szerződéskötési kötelezettség határideje a Magyarországon történő feldolgozásra, alaptermékként beszállított meggy értékesítése esetében. A szerződés kapcsán fontos kiemelni, hogy annak a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatályos hazai jogszabályi előírások (a továbbiakban: törvény) értelmében, a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsök értékesítésére irányuló szerződést - írja a Nébih. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet2 határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A meggy vonatkozásában a törvény azt is előírja, hogy

  • az adott évben több mint 100 tonna meggyet feldolgozóknak május 15-ig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést.

Fontos tehát, hogy a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget szerződésbe kell foglalni. Ugyancsak lényeges, hogy a megállapodások a feldolgozásra szánt gyümölcsök értékesítésében résztvevő minden szereplőre, azaz a közvetítő kereskedelemre is vonatkoznak. A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettségek megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet. Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?