Mi történik? Bajban van a világ egyik legnagyobb bortermelője

Mi történik? Bajban van a világ egyik legnagyobb bortermelője

MTI
Tavaly 4 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a romániai bortermelés, ami a világszintű átlagcsökkenés alatti értéknek számít - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az újság a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tavalyi évre vonatkozó statisztikáját idézte. Románia a világ 12. legnagyobb bortermelőjének számít Portugália után, ezt a pozícióját évek óta őrzi. 2018-hoz mérten - amikor Románia 5,1 millió hektoliter bort állított elő - az ország tavaly jobban lemaradt Portugáliától, miután a dél-európai ország azon kevés államok közé tartozik, ahol 2019-ben nőtt a bortermelés. A lap emlékeztet, hogy akárcsak szerte a világban, Romániában is nehéz éve volt a tavaly a bortermelők többségének, hiszen az időjárás nem kedvezett a szőlészetnek.

Az ország különböző régióit nem egyformán befolyásolta a kedvezőtlen időjárás, így a dél-romániai Dealu Mare szőlőtermő régióban például a termelés 30-70 százaléka esett ki, míg az ország nyugati részében a borászatok szinte az előző évivel azonos termelésről számoltak be. Ezzel magyarázható, hogy a román termelés csak 4 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a világ élvonalához tartozó olaszországi, franciaországi és spanyolországi borászati ágazatban kétszámjegyű volt a visszaesés. Romániában körülbelül 250 borpincészet működik - írta a Ziarul Financiar.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?