Koronavírus: így segítenek a kistermelőkön a szomszédban

Koronavírus: így segítenek a kistermelőkön a szomszédban

agrarszektor.hu
A termelői piacok bezárása és a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt karantén nagyon rosszul érintette a mezőgazdasági kistermelőket Horvátországban. Azért, hogy segítsenek a termelőkön, Horvátországban megkezdték a kistermelőktől az áruk felvásárlását, ráadásul a kezdeményezéshez csatlakozott a nagykereskedelmi láncok többsége is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus terjedésének megakadályozására elrendelt karantén és a termelői piacok bezárása különösen a mezőgazdasági kistermelőket érintette hátrányosan Horvátországban - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Megszűntek a fontos értékesítési csatornáik és ezzel az egzisztenciájuk is veszélybe került. Ezzel egyidejűleg megjelentek különböző kerületi, városi, megyei Facebook-csoportok, mint online piacok, amelyek egy helyen fogják össze a helyi családi parasztgazdaságokat (OPG) és a kínálatuk alapján közvetlenül összekötik őket a vásárlókkal. Ezek mellett egyes informatikai cégek is létrehoztak különböző webshopokat a családi parasztgazdaságok kommunikációjának és értékesítésének elősegítésére.

Az elmúlt hét elején a Marinada, amely Horvátország és a régió egyik vezető vállalata a zöldség-gyümölcstermesztés, felvásárlás, a friss és feldolgozott termékértékesítés területén, meghirdette akcióját a felvásárlásokról. A cég felhívta a horvát családi parasztgazdaságok figyelmét, hogy várják a jelentkezésüket és vállalják a termékeik piacra juttatását. Késznek mutatkoznak a gyümölcs és zöldség átvételére, függetlenül attól, hogy együttműködött-e a termelő eddig a céggel, elvégezzék az áru lehetséges standardizálást és értékesítsék a piacon.

A Marinada felhívására nagyon jók voltak a visszajelzések, öt nap után több mint száz termelővel kezdték meg az együttműködést. Eddig főleg a mangold, saláta és újhagyma felvásárlása folyik, mivel jelenleg ezek a szezonális termékek, de készek a felvásárlásra a folytatásban is Horvátország egész területén. A cég felhívta a többi termeltető és felvásárló figyelmét a kezdeményezésre és a nagy kereskedelmi láncokat is kéri a hazai termékek átvételére és forgalmazására. A felhívásra pozitívan reagáltak a Konzum és a Spar kereskedelmi láncok és ők is felhívják a kistermelőket, hogy jelentkezzenek közvetlenül a termékeik felvásárlása és értékesítése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?