Koronavírus: a járvány hatásairól vallottak a külföldi élelmiszer-előállítók

Koronavírus: a járvány hatásairól vallottak a külföldi élelmiszer-előállítók

agrarszektor.hu
Annak ellenére, hogy a koronavírus a jelenlegi ismeretek alapján nem jelent közvetlen veszélyt az élelmiszerekre és azokkal nem terjed, ez nem jelenti azt, hogy a kialakult helyzet ne lenne hatással az élelmiszer-feldolgozókra és az élelmiszerbiztonsági szakemberek tevékenységére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Annak érdekében, hogy felmérjék a koronavírus kitörése és annak enyhítése érdekében tett erőfeszítések hatását, a Food Safety magazin felmérést végzett az élelmiszer-előállítók körében. A március 18-án végzett felmérés során 330 élelmiszer-előállítótól gyűjtöttek válaszokat, a világ minden tájáról, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A részvevő vállalatok 89%-ának működésére hatást gyakorolt a vírus, minden második vállalat drámai hatásról számolt be. Az utazások tilalmának bevezetése általánosnak tekinthető, a válaszadók 75%-a korlátozza ezt valamilyen formában. Mindemellett az üzembe érkező látogatásokat is megtiltották, illetve a személyes találkozókat is minimalizálták. Jelentős nehézséget okoz (18%) az előállítók számára az alkalmazottak munkába járása, akár ütemezési szempontból (pl. iskola bezárása miatt otthon maradó gyerekek felügyeletének megoldása), akár a munkahelyen a kollégákkal történő érintkezés aggodalma miatt. Számos esetben említésre került a logisztika (7%), az alapanyagok beszerzésének nehézségei (15%) - főként azok, amelyek Kínából és más vírus sújtotta országok felől érkeznek. Jelentős gondot okoz a tisztító- és fertőtlenítőszerek beszerzése, amely hosszú távon akár veszélyeztetheti a biztonságos élelmiszer-előállítást.

A megkérdezettek 39%-a nem, míg 61%-uk megváltoztatta volumenét, ebből 37% csökkentette, 24% pedig megnövelte azt. A változást főként a megrendelések kedvező vagy kedvezőtlen változása generálta. A csökkenést főként azok a vállalatok érzékelik, akik vendéglátó egységek, közétkeztetés számára szállítanak be. Megnyugtató, hogy a részvevők döntő többsége (82%) számára nem okoz gondot az élelmiszerbiztonsági protokolljuk megvalósítása, vonatkozó kollégáik hiánya ezt nem hátráltatja (84%).

A járvány hossza időben nem megjósolható, így kérdéses, hogy a vállalkozások mit gondolnak, meddig tudják tevékenységüket fenntartani. Kedvező, hogy - a jelenlegi körülmények között − a válaszadók fele 6 hónapig vagy annál tovább is képes aktivitását fenntartani, ugyanakkor 13%-uk alig egy hónapot tud nyugodt szívvel garantálni. Azonban a legtöbb vállalat képlékenynek, és napról napra változónak látja a jelenlegi helyzetet, amelyhez igyekeznek folyamatosan alkalmazkodni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?