A koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatását elemezték a szakemberek

A koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatását elemezték a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével folytatott podcast beszélgetést a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beszélgetés során a szakemberek - egyebek mellett - elemezték a magyar agrárium erősségeit és gyengeségeit, a külső és a belső ellátás helyzetét, valamint a piacok működésének fontosságát is. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:

  • Más-más mértékben ugyan, de az agrárium valamennyi szereplőjét érintik a koronavírus-járvány hatásai.
  • A járvány egyaránt felszínre hozta az agrárium hiányosságait és erősségeit. Előbbiek közé tartozik például a fehérje-önellátottság kérdése. Úgy kell a nehézségekre választ adni, olyan fejlesztéseket kell elindítani, amelyek a krízis utáni időszakban is a megoldások irányába hatnak. Az erősségekre pedig lehet és kell is építeni.
  • A belső ellátás biztosított, arra kell koncentrálni, hogy a külkereskedelem - az inputanyagok importja és a megtermelt áruk exportja - is működjön.
  • Az agrárium adhat munkát, megélhetést a nehéz helyzetbe került ágazatok korábbi munkavállalóinak. A közfoglalkoztatottak bevonása is megoldás lehet a kieső munkavállalók miatt esetlegesen fellépő munkaerő-hiány kezelésére. A külföldről visszatérő magyar szakemberek is megtalálhatják számításaikat a hazai munkaerő-piacon.
  • Az agrárium "válságálló", ez a biztonságérzet több munkavállalót fordíthat az ágazat felé, és ezáltal az agrárium presztízse is növekedhet.
  • Fontos, hogy a piacok továbbra is működjenek. Szabad térben kisebb fertőzésveszélynek vannak kitéve a vásárlók, mint a zárt üzletekben.
  • Szükség lenne a "de minimis" keret jelentős mértékű növelésére, ezáltal lenne mozgástere a kormánynak arra, hogy nemzeti forrásból támogassa a gazdákat.
  • A Magyarok Kenyere program nem marad el, hiszen idén is várják a támogatást a segítő szervezetek

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Facebook-on is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal és Éder Tamással is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?