Súlyos hibákat talált a Nébih: félrevezetőek lehetnek a sajtkészítmények címkéi

Súlyos hibákat talált a Nébih: félrevezetőek lehetnek a sajtkészítmények címkéi

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén. A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih Szupermenta termékteszt programja ezúttal a tégelyes, kenhető sajtkészítményeket helyezte középpontba. A 31 termék között sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt megnevezésű készítmény egyaránt akadt, ezek közül 17 hazai, 14 pedig külföldi gyártású volt, olvasható a hivatal honlapján. A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. Az érintett gyártó figyelmeztetésben részesült és a hiba javítására kötelezte a hatóság. A laboratóriumban mért szárazanyagtartalom négy esetben tért el az előírásoktól, hét terméknél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson. Az érintett vállalkozások figyelmeztetésben részesültek.

A mikrobiológiai vizsgálatok élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredménnyel zárultak. A "mentesként" jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát is. Három sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, míg egy terméken a laktózmentes felirat. A laboratóriumi eredmények e tekintetben igazolták az állításokat, mind a négy termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, pedig a szorbinsav, ugyan jóval a megengedett határérték alatt, de mégis kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között. A Nébih a helytelen jelölés miatt hatósági intézkedés mellett kötelezte a felelős vállalkozót a hiba javítására. Öt termék esetében nem volt megfelelő a megnevezés, mert olyan összetevőket tartalmazott, amely a Magyar Élelmiszerköny vonatkozó jogszabályainak nem feleltek meg. A hivatal büntetés kiszabása mellett kötelezte az előállítókat a hiba javítására.

31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, melynél 15 esetben figyelmeztetést, valamint 5 esetben, a súlyosabb jelölési hibák miatt, bírságot szabtak ki a hivatal felügyelői, utóbbit több mint 1,5 millió Ft értékben. A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Président Trappista sajtkrém állhatott, második helyen a Milkeria Félzsíros sajtkrém végzett, míg a harmadik helyet az Arla Friss, zsírdús lágy krémsajt érdemelte ki. A teszttel kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?