Agrárminisztérium: piacképes a mangalica

Agrárminisztérium: piacképes a mangalica

MTI
A mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a 13. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt szerint a tenyésztők kitartásának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a mangalica jól felépített termékként a magyar állattenyésztés kibontakozását jelképezi. Az elmúlt 30 év erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar mangalica eljutott a külföldi piacokra és a 21. századi gasztronómia részévé vált - tette hozzá.

Az államtitkár elismerően szólt a tenyésztők szakértelméről, és azt mondta: sokéves munkával rekonstruálták a száz éve kihalt fekete mangalicát, így idén új fajtával bővülhetett az őshonos magyar mezőgazdasági állatfajták listája. Az államtitkár további támogatást ígért a tenyésztéshez, a mangalicatermékek népszerűsítéséhez, valamint a sertésállományt fenyegető betegségek kivédéséhez.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a mangalicát a hozzá tartozó termelési kultúrával együtt sok évszázados nemzeti értéknek nevezte. Tóth Péter üdvözölte, hogy az Agrárminisztérium a génmegőrzést, génmentést és génhasznosítást sok éve támogatja, és nélkülözhetetlen segítséget nyújt a piacra jutáshoz is. A rendezvényen több kategóriában díjazták a mangalicatermékek előállítóit. Az idei nagydíjat Lackó Róbert tenyésztőnek ítélték.

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?