Itt az új csodaélelmiszer: vetélytársa akadt a szójának?

Itt az új csodaélelmiszer: vetélytársa akadt a szójának?

agrarszektor.hu
A Cranfield Egyetem egyik végzőse létrehozott egy új proteinforrást talajbaktériumból, amelyet az elektrolízissel alkotóelemeire bontott vízből kinyert hidrogénnel táplált. Pasi Vainikka, a finn Solar Foods vezérigazgatója szerint az évtized végére az így előállított proteinliszt egy árban lehet majd a szójával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Solein névre keresztelt proteinliszt íztelen, ezért kiválóan alkalmas lehet kenyérfélék, tészták, jégkrémek vagy akár szószok készítésére is, írta meg a Farming Life. Emellett állati takarmánynak is alkalmas lehet, amivel kiválthatjuk az esőerdők talaján termesztett, importszóját is. Leon Terry professzor, a Cranfield Egyetem környezetvédelmi és agrár-élelmiszeripari egységének vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a szintetikus élelmiszerek iránt, de a fogyasztók általi elfogadásuk kapcsán vannak még kérdések.

Az egyik ilyen az, hogy készült-e hiteles életciklus-elemzés a termékről, azaz megvizsgálta-e valaki, hogy a termék teljes életútja során milyen potenciális hatásokat gyakorolt a környezetére? Illetve kérdéses még, hogy van-e tényleges igény erre a termékre? A professzor azt is megjegyezte, hogy nem először fordult már elő, hogy az új technológia által kínált újszerű élelmiszerek elfogadása nem volt éppen zökkenőmentes, elég csak a genetikailag módosított növényekre gondolni. Leon Terry professzor szerint a szintetikus proteinnek inkább az állati takarmányok alternatívájaként lehet jövője.

Kép forrása: Getty Images

Dr. Adrian Williams, a School of Water, Energy and Environment docense elmondta, hogy az új technológia ígéretes, de a teljes potenciál felderítéséhez több értékelésre lenne szükség. Szerinte az új technológia már csak azért is nagyon érdekes, mert szembemegy a megszokott gombaalapú proteinekkel, amelyek a levegőben található szén-dioxid helyett növényi táptalajból szerzik be a szükséges tápanyagokat. A docens szerint az új protein előállításának legfőbb korlátja a hidrogén előállításához szükséges megújuló forrásokból származó elektromosság lesz. Ehhez ugyanis még mindig szükség van ásványokra és megfelelő infrastruktúrára. Ezt az új proteint, jelezte Dr. Adrian Williams, életciklus-elemzésnek kellene alávetni, hogy kiderüljön, különböző körülmények között összességében milyen előnyökkel járhat a fehérje használata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?