Teljesen összezavarhatja a magyar vásárlókat a sertéshúsokon található új jelölés

agrarszektor.hu
2020 január 15-től jelölni kell azokban a magyar boltokban, ahol van frisshús-pult, hogy honnan származnak a sertéshúsok. A 200 négyzetméternél kisebb üzletekben szövegesen, az ennél nagyobbakban zászlókkal kell feltüntetni, melyik országból érkezett az áru. Ez a tájékoztatási forma azonban összezavarhatja a vásárlókat, hiszen csak azokban a boltokban találkozhatnak majd a jelöléssel, ahol van húspult.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zavaróan hathat a vásárlókra, hogy csak bizonyos boltokban lesznek láthatók azok a jelölések, amelyekkel január 15-től a frisshús-pultban található sertéshúsok származását kell feltüntetni - mondta az Inforádiónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Van ahol zászlóval, van ahol szövegesen kell megjelölni, honnan származik az áru, a szakember szerint azonban lesznek olyanok, akik nem ismerik majd fel a zászlót, így nem derül ki számukra a termék száramzási országa, vagyis a gyakorlatban zökkenőket fog okozni ez az általános megoldás, amit az Országos Kereskedelmi Szövetség nem is támogatott.

EZ IS ÉRDEKELHET
A főtitkár hangsúlyozta, helyesnek tartja a kormány azon célját, amelyen hosszú ideje dolgoznak is, hogy a magyar termékeknek, amennyire az uniós szabályok engedik, reklámlehetőséget biztosítsanak. Ugyanakkor a gyakorlati végrehajtást illetően jó néhány kérdés felvetődött a jelenlegi rendelet előkészítése során. Vajon ha nincs magyar sertéshús a pultban, akkor is föl kell-e tüntetni a származási helyeket? Hiszen a zászlós jelölés igencsak feltűnő, szemben a szöveges felirattal, amit nem biztos, hogy elolvas a vásárló, előbbi azonban fel fog tűnni - magyarázta Vámos György.

A szakember abban viszont egyetértett, hogy az, hogy a kínált hús korábbi fagyasztására vonatkozó tájékoztatást is kötelező lesz föltüntetni január 15-től, az minden kétséget kizáróan egy hasznos információ, és a vásárlókat védi. Hiszen egy húsféleséget, amit korábban lefagyasztottak, majd felengedetek és így kerül a pultba, azt otthon már nem szabad ismételten lefagyasztani.

Címlapkép forrása: Getty Images

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?