Ennyi az annyi: tízmilliárdokat kaptak a magyar borászatok

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárminiszter beszédében arra emlékeztetett, hogy a tárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti - írja közleményében az Agrárminisztérium. A pályázati időszak 2020 év márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart majd. Hozzátette: a hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e. Nagy István elmondta, mindkét fejlesztési területre 6-6 millió eurót szánnak, hogy növeljék a magyar borok értékesítését. Kifejtette: a kezdeményezés Európai Uniós szabályokban meghatározott fő célja: a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése a fogyasztókkal. 

A tárcavezető kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem 400 kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőlő-bor ágazat számára 2019. december 31-ig kamat- és költségmentes hitel érhető el az Agrár Széchenyi Kártya keretében. Az ültetvényeik után hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig az Agrárminisztérium 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást nyújt a 2019. december 31-ig hatályba lépő hitelszerződések után- sorolta a tárcavezető.

Az eseményen felavatták a Tornai Pincészet új feldolgozóüzemét is. A fejlesztés kapcsán Nagy István kiemelte, a beruházás példaértékűen mutatja be, hogy miként lehet a helyi viszonyokhoz leginkább illeszkedő technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket. A családi pincészet által kiépített, saját fejlesztésű technológia - a szőlőszemek kíméletes feldolgozása, a hűtött héjon áztatás - tudományos eredményekből és piaci trendekből egyszerre táplálkozó átfogó megoldás. A rendezvényen zárásaként átadták a Somlóért - Tornai Endre emlékdíjakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?