Megszólaltak a magyar tejesek: mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ilyen terméket vesz

agrarszektor.hu
A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, amelynek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a tejtermékek fogyasztását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az elmúlt években a tej és tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepéről sok érvet és ellenérvet lehetett olvasni, az egészséges táplálkozásban elfoglalt helye vitathatatlan - írja közleményében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A tej és tejtermékek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, amelyek miatt nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A leginkább ismert tény, hogy a tej fontos kalciumforrás. A hivatalos ajánlásokban szereplő tej- és tejtermék fogyasztással fedezhető a napi kalciumszükséglet nagy része. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint tejből és tejtermékekből mindennap kellene fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot juttassunk a szervezetünkbe. A tejnek nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségének megőrzésében. Összehasonlításként elmondható, hogy például a magas kalciumtartalmú zöldségek közé tartozó brokkoliból körülbelül 1 kg-ot kellene elfogyasztani naponta ahhoz, hogy a szükséges kalciummennyiséget fedezzük. A tej emellett a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat is tartalmaz, amelyek támogatják az izomépítést, illetve az izmok megfelelő működését. 

A tejben és tejtermékekben tehát koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, amelyek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani a tejet. Legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá. Ebben a négy legnépszerűbb növényi italt, a szója-, rizs-, mandula- és kókusz italokat vizsgálták és arra keresték a választ, hogy képesek-e teljes értékűen helyettesíteni a tejet. Az eredmények azt mutatják, hogy a rizs- , a kókusz-, és a mandulaital nem alkalmas a tej helyettesítésére, mert nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. Bár a négy közül még a szójaital áll a legközelebb a tejhez, de ez sem tartalmazza az összetevőket olyan formában, összetételben és arányban, mint a tej. 

A kutatás tanulsága tehát az volt, hogy a tápanyagok egyensúlya és hasznosulása szempontjából továbbra is a tej a legjobb választás. Abban az esetben, ha valaki csak növényi italt szeretne fogyasztani, igen nagy odafigyelést igényel, hogy más forrásból ugyan, de minden fontos összetevőt bejuttasson a szervezetébe és ne alakuljon ki súlyos hiányállapot. 

Sokan egészségügyi probléma, például laktózérzékenység miatt választják a növényi italokat a tej helyett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy manapság már szinte minden tej és tejtermék laktózmentes változata is megtalálható a boltok polcain (tej, tejföl, túró, ízesített italok, krémtúró, vajkrém, tejdesszertek stb.). Ennek köszönhetően a laktózérzékenységben szenvedő betegeknek sem kell lemondaniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejtermékekről.

A növényi italok többnyire a magok áztatásával, majd darálásával készülnek. Ahhoz, hogy a gyakran kellemetlen ízek eltűnjenek, cukrot, kakaót vagy vanília aromát kevernek hozzá, ahhoz pedig, hogy a víznél pozitívabb érzetet keltsenek a szájban - a tejre alig hasonlító állagú folyadékot gyártsanak - ipari körülmények között mesterséges sűrítőanyagokat, stabilizátorokat és emulgálószereket adagolnak. Ezek a sűrítőanyagokkal, stabilizátorokkal, emulgálószerekkel és mesterséges aromákkal felturbózott termékek értelemszerűen nem is járulhatnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. 

Megdöbbentő példa ugyanakkor, hogy egy liter növényi ital csupán 2%-a mandula (!), a többi sima víz, állományjavító és aroma. Egy ilyen növényi italt gyakran 600-800 Ft/literes áron kínálnak eladásra, tejet imitálva. Eközben a literenként jelenleg akár már 160 Ft-tól is kapható - szigorú hazai állatjóléti előírások betartásával, a világ egyik legalacsonyabb CO2 kibocsátású magyarországi tejtermelésből származó és szigorú hatósági kontroll melletttermelt - tejből, csupán 2 deciliter elfogyasztása biztosítani tudja egy egészséges felnőtt átlagos napi tápérték bevitelének (energia, fehérje, szénhidrát, zsír) akár már 8-12%-át is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?