Több mint 20 éve nem volt ilyen: ezt tette a világ hústermelésével a sertéspestis

agrarszektor.hu
Az idei lehet az első év az elmúlt több mint 20 évben, amikor a világ hústermelése csökkent, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis számlájára írható - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mintegy 335 millió tonna élősúlyú marha-, birka-, baromfi- és sertéshús került előállításra 2019-ben, 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Ennek fő oka a globális termelés közel felét kitevő kínai sertéshús-termelés 20%-osra becsült zsugorodása. Eközben az országban a baromfihús-előállítás 17%-os növekedése gyorsan pótolta a hiányt, 8%-ra csökkentve a kínai hústermelés-kiesést. A sertéshús teszi ki a világ teljes hústermelésének több mint harmadát, a baromfi 39%-ot, míg a marhahús 21%-ot. Várhatóan nagyobb lesz a globális kibocsátás ez utóbbiakból, köszönhetően a termelés bővülésének Argentínában, az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban. A húsfélék globális kereskedelme 6,7%-os bővüléssel zárhatja az évet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokról szóló jelentés egy sor alapvető árucikk (gabonák, hal, cukor, tej, hús stb.) termelési és piaci trendjeit elemzi. A mostani kiadás egyúttal a globális banántermelést fenyegető fuzárium trópusi 4-es rasszára (TR4) is részletesen kitér, mely a közelmúltban már Latin-Amerikában is felütötte a fejét.

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizs csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom esetében pozitív lesz a mérleg, sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja a FAO szerint. Eközben a növekvő fogyasztás ellenére a cukor előállítása 2,8%-kal csökken. Bővül a globális tejtermelés 1,4%-kal köszönhetően az indiai és pakisztáni tejelő szarvasmarha-állomány gyarapodásának. A világ haltermelése mindeközben változatlan maradt, miután a halászat kibocsátásának 3,4%-os csökkenését ellentételezte az akvakultúra 3,9%-os növekedése.

A FAO jelentés kitér a TR4 betegség jelentette esetleges veszélyekre a banán és főzőbanán 45 milliárd dolláros nemzetközi piacára. Konzervatív becslések szerint - mely szerint a fuzárium nem terjed tovább Latin-Amerikában - a TR4 továbbfertőzése leginkább Ázsiában jelent majd problémát, és globálisan 2%-os termeléskiesést, 240 000 munkahely megszűnését és áremelkedést jelenti majd. A TR4 terjedése felidézi egy korábbi fizáriumfajta pusztítását, amely az 1950-es években tönkre tette a Gros Michel banánvariánst több milliárd dollár veszteséget és egy új banánfajta, a Cavendish elterjedését okozva. A fuzáriumfertőzés különösen súlyos fenyegetést jelent, mivel több évtizedig túlél a talajban, ezért elhagyott földek és újonnan művelésbe vett területek kísérik útját. A TR4-es variáns nem csupán a Cavendish-t fertőzi - amely bár az egyik legnépszerűbb gyümölcs a nemzetközi kereskedelemben, kevésbé fogyasztják termőhelyein. A fertőzés terjedésének széleskörű következményei megkövetelik a "fokozott éberséget" a termelőterületeknél és a fejlett és exportőr országok - melyek az évi mintegy 100 milliárd banánt elfogyasztják - kutatói körében a betegség megelőzése és hatásainak mérséklése érdekében, mondta a FAO trópusi gyümölcsökre specializálódott elemzője, Sabine Altendorf.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?