Itt a nagy élelmiszerjelentés: öt hónapja nem volt ilyen a világban, mint most

MTI
Októberben nőttek a globális élelmiszerárak - az elmúlt öt hónapban először - miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Drágult a búza, kukorica, és a pálmaolaj nemzetközi kereskedelmi ára, csökkent azonban a sajté, baromfihúsoké és a napraforgó olajé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár index, ami a nemzetközi kereskedelemben előforduló legfontosabb termények árváltozását követi, 1,6%-kal emelkedett szeptemberhez képest és 6%-kal van magasabban a tavaly ilyenkori értékénél. A gabonafélék összesítve 4,2%-kal drágultak az elmúlt hónapban, miután hirtelen megugrott a búza és kukorica ára a nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb termelő országokból érkező negatív hírek hatására. Mindeközben a rizs ára mérséklődött a keresletcsökkenés és a várhatóan bőséges basmati rizstermés okán. A cukor árindex közel 6%-ot emelkedett a szűkös kínálatot előrevetítő előrejelzések hatására, melyek hátterében India és Thaiföld termeléscsökkenése áll - a világ legnagyobb cukorelőállító és - exportőr országai.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Valamelyest növekedett a növényi olajok árindexe (+0,5%), amivel az elmúlt év legmagasabb értékét érte el. Ezen belül is erősödött a pálmaolaj ára a megnövekedett kereslet és várható kínálati oldali lassulás miatt. A napraforgó olajé csökkent a Fekete-tenger térségének bőséges terméseredménye után. A FAO hús-árindexe majd 1%-ot erősödött a szarvasmarha és birkahús iránti (főként kínai) kereslet által hajtva. A sertéshús ára mérsékelten nőtt, a baromfi csökkent a bőséges exportkészletek közepette. Ugyanakkor a tejtermékek összesítve 0,7%-kal kerültek kevesebbe októberben, mivel a sajt alacsonyabb nemzetközi ára ellensúlyozta a sovány és teljes tejpor árának emelkedését.

A FAO csökkentette az idei évi gabonakibocsátásra vonatkozó előrejelzését a szemestermények és a búza alacsonyabb termelési kilátásai miatt. Mindemellet, a tavalyi évhez viszonyítva így is 1,8%-os bővülés várható a ma megjelent Gabonakészletek és - igények gyorsjelentés szerint. A szemestermények várható összmennyiségét 1 425 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,2%-os emelkedést jelent, miközben a búzából akár 4,5%-kal is több teremhet a tavalyi rekord 765 millió tonnához képest. A rizstermelés (513 millió tonna) várhatóan nem éri el a 2018-as mennyiséget. 2020-ban az esőzések hiánya jelenthet problémát a vetési időszakban többek között a búzánál az Európai Unióban és a kukorica esetében Dél-Amerikában. Az időjárás kedvezhet a növénytermesztésnek Oroszországban és Dél-Afrikában. A gabonafélék iránti kereslet szintén rekordszintet ér el, ezért a szezon végére a gabonakészletek is valamelyest csökkennek a nyitókészlethez képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?