Szomorú számok: aggasztóan kevés zöldséget esznek a magyarok

agrarszektor.hu
Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében. A lakosságnak csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. Ezért a Bonduelle országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszerfogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya a magyarok étkezésében, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozás során - írja közleményében a Bonduelle. A legnépszerűbb zöldségek közé a burgonya, valamint a jellemzően vacsorához fogyasztott paradicsom és paprika sorolható, de ezek is csupán egynegyedét teszik ki az étkezésnek. Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak az emberek, ugyanis az eredmények szerint a lakosságnak csak közel egyharmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint is csak néha vagy ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A motivációs tényezőket tekintve elmondható, hogy a magyarok leginkább azért fogyasztanak zöldségeket, mert azok egészségesek, finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság, főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés egyre inkább jellemző a társadalomra, de egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motiválja az embereket a zöldségfogyasztásra, ez a szempont a listán az utolsó helyen szerepelt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?