Ezért drágább most a tej

agrarszektor.hu
A globális tejpiac meghatározó szereplője Kína, a világ egyik legnagyobb tejtermék importőreként jelentős hatással bír az Európai Unió és globális versenytársai tejtermék-kereskedelmére - írja piaci helyzetelemzésében a Tej Terméktanács. Márpedig Kína több tejet és tejterméket igényel Európából is, mióta kitört a vámháború közte és Amerika között. Ennek nyomait a hazai árakon is látjuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kína-USA kereskedelmi háború következtében 2019 első nyolc hónapja alatt csaknem felére esett vissza az USA-ból Kínába importált összes tejtermék mennyisége előző év azonos időszakához képest. A rendelkezésre álló adatok alapján a kereskedelmi konfliktus nyertese Ausztrália és Új-Zéland, amelyek összes tejtermékexportja mindegy negyedével növekedett Kína irányába, míg az EU exportnövekménye is a 20%-ot közelíti.

Az uniós tagországok kínai exportját vizsgálva Németország, Írország és Lengyelország profitált a leginkább, ezen tagállamok voltak képesek a legnagyobb arányban megnövelni a Kínába irányuló tejtermék exportjukat. Az egyes tejtermékeket külön vizsgálva, Kína az USA-ból származó tejporimportját szinte teljes mértékben megszüntette, és Ausztráliából, illetve Új-Zélandról pótolta a mennyiségeket. Ugyancsak jelentősen, csaknem 50%-kal csökkent a sajt USA-ból származó importja, amelynek ellensúlyozására Új-Zéland mellett az EU-s (Hollandia, Németország, UK) export is nagymértékben növekedett. Vajnál csökkent 2019/2018 viszonylatában az új-zélandi import, míg a növekedés leginkább az EU tagállamait érinti. A tej esetében 2019. év összességében valamennyi relációban növekedést mutat, az egyedüli kivétel a top-10 importőr közül Franciaország, ahonnan csökkent az import. (Forrás: Clal)

A hazai felvásárlási ár az augusztusi 1,5% növekedést követően szeptemberben további 2%-kal javult és elérte a 100,48 Ft/kg--ot. A kiviteli ár az előző hónap visszaesése után szintén emelkedett, 6%-ot javulva már 112,20 Ft/kg. A két ár közötti különbözet több mint 10%. A szeptemberi kiviteli ár gyakorlatilag megegyezik a 2018. évivel, míg a felvásárlási ár egy év alatt 8%-ot javult. Mind a felvásárolt, mind a kivitt mennyiség növekedett 2018. évhez képest, a kiviteli arány 10%. 2019. I-IX. hónapjának felvásárlása 1%-kal elmarad, kivitele 12%-kal meghaladja a 2018. évi mennyiségeket. (Forrás: AKI)

Az EU-28 átlagára szeptemberben, immár harmadik hónapja nem mutat csökkenést, havi 0,3-0,4%-os emelkedéssel stabilan a 33,5-33,8 eurocent/kg árszinten mozog. A szeptemberi átlagár ugyanakkor az egy évvel korábbi árat nem éri el, az elmaradás 3%-os. Eközben a spot piaci árak a szeptemberi jelentősebb emelkedést követően októberben enyhébb mértékben, de tovább javultak. A fölözött tejnél 4, a teljes tejnél 0,5%-os volt a növekedés előző hónaphoz mérten. A fölözött tej spot árának egy év alatti növekedése ezzel több mint 40, a teljes tejé pedig közel 5%-os. (Forrás: MMO, Clal)

A vizsgált tejzsíralapú termékek közül a vajnál és a tejszínnél az előző hónap emelkedését követően 2019 októberében tovább javultak az árak, mérsékelt, 1-1%-os növekedéssel.A sajt árában októberben sem történt változás, az ár harmadik hónapja stabilan a 3,08 eurocent/kg szinten áll. Az egy évvel korábbi árakat tekintve a tejszín árának elmaradása már csak 15%-os, míg a vaj ára 25%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál. Mindeközben a júliusig folyamatosan az előző évi árszint felett mozgó sajtár már 5%-kal a 2018. októberi ár alá esett. (Forrás: Clal)

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?