Vége az édes életnek: nagyot ugorhat idén a cukor ára

agrarszektor.hu
Még mindig jóval több a cukor Európában, mint a kvótakivezetés előtt volt, de a számok alapján sokat javult a helyzet. A javulást a termelők szempontjából értjük, a fogyasztók ugyanis nem fognak örülni, ha bekövetkezik a Bizottság által idénre várt 15 százalékos áremelkedés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2019 júliusában 320 euró/tonna volt, megegyezett az előző havival (321euró/tonna). A tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez az unió és ezt teszi közzé. Eszerint júliusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 324 euró/tonna volt. A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium) átlagára ennél alacsonyabb, 308 euró/tonna volt. A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió átlagára 386 euró/tonna volt, 1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség cukorimportja a 2018/2019. gazdasági év 2019. szeptember 25-ig eltelt időszakában 1,9 millió tonna volt,42 százalékkal haladta meg az előző szezon hasonló periódusában beszállított mennyiséget. A WTO-kvóták közül a brazil kontingens (78 ezer tonna) teljes mértékben kimerült, a Balkán-kvóta kihasználtsága 50 százalékos volt. A 177 ezer tonnás kedvezményes vámkontingenst Közép-Amerika 90 százalékban használta ki szeptember 23-ig, a Dél-afrikai Köztársaság pedig a 150 ezer tonnás mennyiség 86 százalékát hívta le. Az ukrán vámkontingenst (20 ezer tonna) teljes mértékben kihasználták.

Az unió cukorkivitele a 2018/2019. gazdasági évben 1,6 millió tonna volt szeptember 24-ig, ami ugyan a kvótakivezetés előtti azonos időszak mennyiségénél 19 százalékkal több, de az előző szezon hasonló időszakában exportált mennyiségnek csak mintegy a fele volt, mutatva, hogy a kvóták kivezetése utáni túltermelés valamelyest mérséklődik a közösségben

.A cukor világpiaci ára az unió előrevetítése szerint így alakulhat az elkövetkező években:


Címlapkép: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?