A nyugdíjasok a brutális zöldségdrágulás legnagyobb vesztesei: ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Egy jó darabig még biztosan nem fog csökkenni a friss zöldségek ára, ami a gazdák szerint a szélsőségesen szeszélyes időjárásnak köszönhető, nem kedvez azonban az ágazatnak a munkaerőhiány sem, egyre nehezebb ugyanis kézi szedésre embert találni. Az őszi iskolakezdés tovább emelheti a friss piaci termékek árát, aminek a legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők és az átlagjövedelem alatt keresők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termelők és a kereskedők egybehangzó véleménye szerint tartósnak ígérkezik a zöldségfélék magas ára - mondta a Népszavának Ledó Ferenc, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Szakmaköri Szervezet és Terméktanács elnöke. A petrezselyemgyökér kilója például szinte mindenhol 1000 forint volt a hétvégén, de volt ahol 1200, illetve 1500 forintért kínálták, emellett burgonyát is nagyon nehezen találni kilónként 300 forintnál olcsóbban. Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák. A látványos áremelkedést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják. Miközben a fogyasztói árak 2018 és 2019 júliusa között 3,3 százalékkal emelkedtek, addig az élelmiszerek 6 százalékkal drágultak. 

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, a KSH augusztus közepén közzétett adatai szerint, a zöldségfélék felvásárlási ára 17,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve. Legjobban a vöröshagyma drágult, 74,8 százalékkal, 39 százalékkal a zöldbab, 16,7 százalékkal a paradicsom, 4,9 százalékkal az uborka, és 16,4 százalékkal drágult a fejes saláta.

A szélsőségesen szeszélyes időjárás, ami idén pusztított, rendesen megemelte a zöldség-gyümölcs árakat. Emellett a munkaerőhiány az agráriumot is sújtja, a szabadföldi zöldségesekbe kézi szedésre például akár 1000-1400 forintos órabérért is nehéz embert találni. Ugyanez igaz a gyümölcsösökre is, ahol a gépesítés csak korlátozottan és elsősorban az ipari felhasználásra szánt termékek esetében alkalmazható, de például a csemegeuborkát, vagy a fűszerpaprikát is csak élőmunkával lehet szedni. 

Ledó Ferenc szerint a nyári szezon után az őszi iskolakezdés élénkítheti a friss piaci termékek, paprika, paradicsom, uborka iránti keresletet, és ez az árakat is megemelheti. A friss termékeknél szeptembertől kezdődhet az árak lassú emelkedése, a betárolt zöldségféléknél, mint a hagyma, a gyökérfélék, a burgonya, majd november-decemberben derül ki, hogy nagyjából a tavalyi árakon kínálják-e vagy többet kell majd fizetni értük. Ugyanakkor nem jelent jót az árakra nézve, hogy a nagy termelőknél, mint Németország, Hollandia és Lengyelország is szokatlan hőhullámokkal pusztítottak, emiatt pedig nagy valószínűséggel az európai piacokon a tavalyinál magasabb árak várhatók, ami a magyarországi őszi árakat is feljebb húzza majd. 

Az élelmiszerek drágulásának a legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők és az átlagjövedelem alatt kereső rétegek, mert az ő fogyasztói kosaruk mintegy egyharmadát teszi ki az élelmiszerek aránya. Az átlagos magyar családok is jóval a nyugat-európai átlag fölött, jövedelmük közel 25 százalékát költik élelmiszerre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?