Kezdődik az újabb csata: a tavalyinál is nyomottabb árakkal indul a szőlőszüret

Agrárszektor
Tény, hogy az idei évet még mindig terheli a tavalyi rekordtermés, de erős a pszichológiai hadviselés is. Hiába kellett a felvásárolandó mennyiség 60 százalékára előre szerződést kötniük a borászatoknak, egyelőre nincs kialakult irányár, csak a rémhírek terjednek. A gazdák máris demonstráltak, bár az első megmozdulás bátortalanra sikeredett. Az agrárszektor.hu körképe következik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Tömegborhoz termelek szőlőket, mint amilyen a Bianka is. Úgy láttam, 57 forintos ár várható érte, de sok borászat még mindig kivár az ajánlattal. El vagyok keseredve" - sorolja egy soltvadkerti termelő.  A Kunsági borvidék az ország legnagyobb szőlőtermő területe, a teljes bormennyiség mintegy fele az itteni szüretből forrja ki magát.

Zúgolódás a legnagyobb borvidéken

A tavalyi év termése kiemelkedően jó volt, nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Hiába sújtotta Franciaország északibb területeit az aszály, ha a termőhely nagy részét nem érte kár. Az olaszok és a spanyolok elmúlt évi bőséges termése idén májusban is 30 százalékkal alacsonyabb vöröborárakat eredményezett a tavalyinál. Látszik, hogy a készletek máig nyomják az egész uniós piacot, amit az enyhén csökkenő fogyasztás is tetéz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért ma reggel a gazdák tüntetést rendeztek a Kiskőrös-Soltvadkert-Kecel körforgalomnál. Az agrárminiszternek írt levelükben 12 pontot fogalmaztak meg, ezek között szerepeltek olyanok is, mint az import korlátozása vagy a fodított adózás bevezetése. A szőlőtermelők hiányolták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) honlapjáról a szokásos árprognózist is. Hogy jutottunk idáig?

"Az alapprobléma, hogy a nagy kínálat mérsékelt kereslettel párosul. Már februárban láttuk a nagyjából egymillió hektoliteres borfelesleg alapján, hogy nehéz szüret elé nézünk. Áprilisban merült fel, hogy zöldszüretet kell kezdeményezni nemzeti hatáskörben, a kapcsolódó jogszabály május végén jelent meg. Ezzel együtt elindult a krízislepárlási intézkedés engedélyeztetése az EU Bizottságnál.

Már ebben az időszakban egyértelmű volt, hogy az uniós borpiaci szabályozás valamennyi lehetőségét kihasználva sem tudjuk teljesen kezelni a piaci feszültségeket Magyarországon"

- összegez az agrászektor.hu-nak Hajdu Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője. 


Füstbe ment terv: zöldszüret

Eleinte senki nem akarta elfogadni a zöldszüret lehetőségét. Szentségtelen gondolat, azonkívül kevésnek tűnt a szüreti munkák és a terméskiesés kompenzálására felajánlott 50 százalékos támogatás. Aztán ahogy gyűltek az információk a borkészlet nagyságáról, és a borászatok is híresztelni kezdték, hogy sok a bor, végül beadták a derekukat a termelők is. Országosan mintegy 5622 hektárra jelentették be, hogy tervezik elvégezni a zöldszüretet. A kis pénz, ami támogatásként október 15-ig biztosan megérkezik, mégiscsak jobb, mint adott esetben semennyi.

Végül csak a bejelentett terület mindössze bő 60 százalékán végezték el a gazdák a zöldszüretet, de például a Mátrai borvidéken  a 36 százalékot sem érte el a megvalósítási arány. Ennek oka részben az, hogy a május végi rendelet-kihirdetés után csak néhány hét maradt a teljes végrehajtási folyamatra: a kérelembenyújtásra, a hegybírói ellenőrzésre, az Államkincstár adminisztratív bírálatára, majd a zöldszüret végrehajtására, és júliusban már szemlézni kellett volna a szőlőket - éppen akkor, amikor az egységes kérelem ellenőrzéseivel volt elfoglalva a Kincstár.

Nagyon szűk volt az időkeret egy olyan intézkedésre, amelyet először alkalmazott az ország.

Maguk a gazdák sem tudták, hogy pontosan hogyan kell végrehajtani. A soltvadkerti termelő mindehhez hozzáteszi: "A Kunsági Borvidéken 2900 hektárt akartak zöldszüretelni, de ebből végül 1900 hektár valósult meg. Nemcsak az időhiány miatt, hanem azért is, mert a napszámosok a hirtelen jött igényre 1500 forintos nettó órabér követelésével reagáltak."

Végül mindössze 440 ezer mázsa körüli szőlőmennyiséget sikerült előzetesen kivonni a piacról. A tavalyi rekordtermés 5,2 millió mázsa volt országosan, idén néhány hete még 4,6 millió mázsával kalkuláltak a szakemberek. Azóta sokat rontott az időjárás a kilátásokon, talán 4,4 millió mázsa valósulhat meg. Vagyis a kivont mennyiség a potenciális termés mintegy 10 százalékát teszi ki. 

Most már látjuk, hogy a zöldszüret nagy hatást gyakorolhatott volna a piacra, ha több termelő viszi véghez.

Azóta maguk a termelők is mondogatják már, hogy tisztább helyzetet teremtett volna, ha a bejelentett zöldszüret elvégzését kötelezővé tették volna. Ez is egy tanulság...


Lassan, de jön a krízislepárlás

A másik piacszabályozási eszköz - bár kisebb hatása van a készletekre, mint a zöldszüretnek a kínálati oldalra - a krízislepárlás. Ehhez azonban az unió jóváhagyására volt szükség, ami lassította a jogalkotási folyamatot. A 100 ezer hektoliteres támogatási keret nem tünteti el a teljes borfelesleget, de tudni kell, hogy ez a pénz nem uniós forrásból érkezik, hanem a magyar költségvetésben kellett megtalálni hozzá a fedezetet. A borászatok persze számítottak rá, hogy már a szüret kezdete előtt igénybe vehetik, és ezzel felszabadíthatnak tárolókapacitásokat, a pénzt pedig szőlővásárlásra fordíthatják. A rendelet a kihirdetés előtti állapotban van, ténylegesen csak a szüret közepétől lehet élni majd a lehetőséggel.

Miért nincs meghirdetett ár?

A HNT - ahogy az elmúlt években - az idén is előírta a borászatoknak, hogy a felvásárolni kívánt éves szőlőmennyiség 60 százalékát előre le kell szerződni. Ezen túlmenően felvásárlási vagy eladási ajánlatokat is közzé lehet tenni a HNT internetes oldalán. Korábban a HNT árprognózist is közölt, most azonban július végéig nem lehetett tudni, hogy mi lett a zöldszüret eredménye. A termelők közül idén sokan hiányolták a prognózist, noha az ár nem volt kötelező érvényű a felvásárlók számára. A szüret már elkezdődött, de úgy tűnik, hiába várnak a gazdák egy irányadó előrejelzésre. Maguk a felvásárlók is hallgatnak, vagy ha megszólalnak, akkor az, amit mondanak,a pszichológiai hadviselés kategóriájába tartozik. Az elhangzott árak pillanatnyilag 50 és 70 forint között szórnak.

Zúg az internet

A világ legolcsóbb borkészítőjének kellene lennie hazánknak, tehát a borászatoknak a teljes világpiacot agyon kellene verniük az áraikkal. A jelen helyzetben megint majd arra hivatkoznak, hogy nem tudják eladni a bort?"

- teszi fel a kérdést a közösségi oldalon az egyik meghatározó véleményformáló. Egy nagy portál fórumozói pedig arról tanácskoznak, hogy a címkézési rendszer túl nagy mozgásteret ad a borkereskedőknek. Amíg nincs feltüntve a származási ország, csak az, hogy EU, a vásárló sem tud felelősséggel dönteni. Ezen a téren csak jövőre jön változás: az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán 2020 április elsejétől azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője melyik országból származik.

A fórumozóknak igazuk van abban, hogy az Opten adatai szerint a borászatok nyereséges vállalkozások. Számukra nem érvényes az a mezőgazdasági termelésre vonatkozó hüvelykujj-szabály, hogy 5 évből egyszer hopp, egyszer kopp, a többi pedig átlagos? Miért nem, hiszen őket is szorítják lefelé az áruházláncok? Ahogy az Optent végigböngésszük, 

a borászatok tavalyi árbevétel-növekedése valóban 4-16 százalék közötti volt.

A borászatok egymással is elégedetlenek

Frittmann János, a térség legnagyobb felvásárlója az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a magyar bor leginkább azért nem szerepel jól a nemzetközi piacon, mert képtelen egységes brandet építeni és egységesen megjelenni.

Igen, agyonverjük a piacot az árainkkal, és ezzel el is jutunk az áruházláncok legalsó polcáig..."

- kommentálja a jelenséget. Szerinte a borászatok egy része nem eléggé motivált az együttműködésben, mivel lényegében nem is a borkészítésből élnek, ez nekik csak egy szép hobbi. A belföldi érvényesülést pedig megnehezítette a fogyasztás elmozdulása a cider, a sör, vagy a pálinka felé, utóbbi ráadásul jobbára a feketepiacon mozog. Az idei árakhoz nem kíván hozzászólni, mondván a Frittmann Testvérek évek óta ugyanazokkal a termelőkkel dolgoznak együtt, akik számára egészen más árszint van érvényben. Ez meg is mutatja az egyetlen járható utat a termelők számára.

Mit lehet tehet a termelő?
1. Szerződjünk le előre!
2. Ne csak a régiós nagy felvásárlók árait nézzük meg, néha érdemes messzebbre is elmenni egy jó ajánlatért.
3. Tartsunk szoros kapcsolatot a felvásárlóval, ismerjük meg az igényeit.
4. Építsünk hosszú távú kapcsolatokat, de többet is!
5. A szőlő fajtaszerkezetét folyamatosan ellenőrizzük, kis hányadát folyamatosan állítsuk át az új trendekre.
6. Legyünk készen rá, hogy a csemegeszőlő arányát növelni kell.
7. A művelésmód, a géppark és a munkaerő szinkronja még sosem volt annyira fontos, mint most.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?