Válságban a magyar burgonya: innen már csak felfelé vezethet az út

agrarszektor.hu
Gyakorlatilag megszűnt a magyar krumplira épülő feldolgozóipar, pedig az egészséges termékekre van igény. A burgonyatermesztőknek ugyanakkor nem csak a klimatikus viszonyokkal, de a közigazgatási nehézségekkel is meg kell küzdeniük. A jelenlegi mélyponton az adhat reményt, hogy a modern táplálkozásban az emberek újra kezdik felfedezni a krumplit, és egyre jobban értékelik a feldolgozhatóságát. A gazdák számára azonban a jövő záloga a klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lenne.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén mintegy 1024 hektáron ültettek burgonyát a gazdák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a megyei termőterület pedig mostanra 1000-1500 hektár közé csökkent - írja a szon.hu. A termésmennyiséget illetően ugyanakkor kisebb a visszaesés, mivel a hozamok közben nőttek, és az étkezési burgonya is átkerült a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé. A magyar burgonya azonban évek óta válságban van, a 2010-es évekre ugyanis gyakorlatilag megszűnt, illetve minimális szintre olvadt a hazai feldolgozóipar, holott az egészségbarát termékekre van igény, így erről a mélypontról valószínűleg már csak felfelé vezet az út - mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a napokban Gyulatanyán megrendezett burgonyabemutatón. Kitért arra is, hogy az elmúlt 25 év hanyatlása ellenére reményre ad okot, hogy a modern táplálkozásban újra kezdik felfedezni a burgonyát, és értékelik sokoldalú feldolgozhatóságát és egyéb kedvező tulajdonságait.

A burgonyatermesztőknek ugyanakkor meg kell küzdeniük mind a klimatikus, mind pedig a közigazgatási nehézségekkel is - hangsúlyozta a megyei elnök. Az időjárás egyre szélsőségesebb, ez növeli az aszály esélyét és a levéltetvek járványszerű elszaporodását, ezzel együtt a jövőbeli eredményesség, így a termelési kedv csökkenése irányába hathat. Rácz Imre szerint a jövő záloga a klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lehet. Emellett be kell rendezkedni az öntözéses termesztésre, és meg kell találni a kellően hatékony, a környezetet és az embereket mégsem túlzottan terhelő növényvédelmi eszközöket, szereket - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?