Milliárdos bővülés a magyar kézben lévő zöldség-gyümölcs feldolgozóban

MTI
Több mint 2,1 milliárd forintból növelte feldolgozó- és tárolókapacitását a gyümölcsök-zöldségek feldolgozásával foglalkozó karcagi székhelyű Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékfeldolgozó Zrt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar családi tulajdonban lévő vállalat közleménye szerint a beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán nyert 750 millió forint európai uniós támogatással valósult meg. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A feldolgozási kapacitás azzal növelték, hogy a pénzből fejlesztették a technológiai gyártóvonalakat és új fagyasztóalagútat telepítettek. A fejlesztés eredményeként a két üzemben, Karcagon és Nyírlugoson körülbelül 50 százalékos termelésnövekedést értek el két év alatt. 30 ezer tonnáról 40 ezer tonnára nőtt a kapacitás, ebből a nyírlugosi gyáregységben 19 ezer tonnáról 32 ezer tonnára. Az új mélyhűtő tárolók felépítésével a tárolókapacitás is nőtt, a két gyáregységben több mint 50 százalékkal. 

A cég közölte: a fejlesztések hozzájárulnak a cég versenyképességének javulásához, piacai megtartásához, illetve a tervezett piacbővítéshez. Az AgroSprint Zrt. belföldi értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 3,2 milliárd forintot, külföldi értékesítésének nettó árbevétele a 8,1 milliárd forintot. A társaság adózott eredménye 2017-ben több mint 1,1 milliárd forint volt, 2018-ban mintegy 970 millió forint.

A vállalat honlapján szereplő adatok szerint 80 százalékban exportálják a termékeiket, 20 százalékot adnak el belföldön. Több mint 35 országgal alakítottak ki kereskedelmi kapcsolatokat, partnereik vannak Európában, a Távol- és a Közel-Keleten, illetve Kanadában. 

A vállalat a kilencvenes évek végén építette fel gyorsfagyasztó hűtőüzemét Karcagon, 2005-ben útjára indította leányvállalatát Romániában, a Maros megyei Beresztelkén. A cég 2008-ban megvásárolta nyírlugosi fagyasztóüzemet, így bővítve a zöldség-gyümölcs termékpalettát. Ma már több mint harmincféle terméket dolgoznak fel üzemeikben. A cégnél a leányvállalatokat is beleszámítva csaknem 250-en dolgoznak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?