Nagy citromlé-teszt (Szupermenta eredmények)

agrarszektor.hu
Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A sűrítmény tehát szintén 100%-osnak minősül, ha a citromon kívül mást nem tartalmaz, de a címként ilyenkor kötelező feltüntetni, hogy a termék sűrítményből lett visszahígítva. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő és tartósító szerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH-értékét. A citromlevek élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tizenhárom - köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült - 100%-os citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid-, valamint a C-vitamintartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.

 

A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápértékadatok feltüntetésének hiányát. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel. A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket "vakkóstolásos" módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki. A tesztelt citromlevek közül

a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA "citromízesítő"-nek nevezett 100%-os citromlé végzett.

Megvizsgálták a termékek C-vitamintartalmát is, noha ennek nincs előírt, kötelező minimális mennyisége. További részletek itt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?