Uniós aláírásgyűjtés indulhat az élelmiszercsalások ellen

MTI
Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság egy polgári kezdeményezést, amely lépéseket sürget az élelmiszerpiaci csalások ellen. Ahhoz azonban, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, egy éven belül egymillió támogató aláírást kell gyűjteni legalább hét különböző tagállamból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az "Egyél eredetit! Leplezd le az ételed!" elnevezésű polgári kezdeményezés célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszerterméknél, illetve az, hogy biztosítsák a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő jogát. Az Európai Bizottság biztosi testülete most úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz az élelmiszerminőség javítását célzó kezdeményezést, amely a csalások megelőzését sürgeti - közölte az uniós bizottság. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik kiemelt témája lesz, milyen támogatásokat kaphat a hazai élelmiszeripar a mostani uniós költségvetési időszakban, illetve a 2020 utáni újabb hétéves ciklusban. Szó lesz a Vidékfejlesztési Program új élelmiszeripari pályázatáról, illetve a korábbi pályázatok elbírálsáról és kifizetéséről. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés ugyanakkor csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?