Agyonvegyszerezett zöldségek, gyümölcsök, fűszerek

agrarszektor.hu
Franciaországban a szőlő és a cseresznye, a fűszernövények és a zeller hordozzák a legtöbb növényvédőszer-maradékot, az egészségügyi határértéket is átlépi a portékák átlagosan 3,2 százaléka. Magyarországon sokkal jobb a helyzet, az egészségre veszélyes mennyiséget a minták alig egy százaléka tartalmazza - adta hírül a Laboratórium.hu.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaországban a Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve a csalást felügyelő főigazgatóság (GCCRF) végezte el a méréseket, amelyek során öt év alatt 19 féle gyümölcsöt és 33 féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11103 mintát vizsgáltak meg - írta a Le Monde napilap. A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27)% és az avokádó (23%) zárta. Igaz ugyan, hogy a növényvédőszer-maradékok jelen voltak a gyümölcsökben, de a határértéket csak 2,7%-uknál lépte át a peszticid szintje. Első helyen a cseresznye (6,6%), a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt, ezek voltak a legkevésbé szennyezettek.

A zöldségek között a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) számítanak a leginkább szennyezettnek, míg legtisztábbnak a cékla (4 %), a spárga (3 %) és a kukorica (2 %). A minták 3,5 %-nál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Fűszernövények kínálata egy piacon (MTI fotó, Lehotka László)

Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig alig egy százalékban mérhető - mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ez is csak akkor veszélyes az emberi egészségre, ha valaki ugyanazt a peszticidet tartalmazó gyümölcsből fogyaszt rendszeresen nagy mennyiségét - ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége. A legveszélyesebbek azok a zöldségek-gyümölcsök,  amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis bizonytalan azok származási helye, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

A peszticidek jelentős része a növények héján, felületén található, onnan tehát mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. A tanulság tehát: vásároljunk hazait, étkezzünk változatosan, és fogyasztás előtt mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?